duminică, 22 decembrie 2013

Puteți deveni cercetători. Căutați găuri negre supermasive



3 / 3 imagini
GalaxyZoo a lansat un nou program de cercetare în care se poate implica oricine este pasionat de descifrarea tainelor Universului. Noul program, intitulat Radio GalaxyZoo, vă invită să căutați găuri negre supermasive active.
Așa cum știți, găurile negre nu pot fi observate direct, deoarece nici măcar lumina nu poate scăpa de sub puternica lor atracție gravitațională. În schimb, putem observa efectele prezenței unei găuri negre asupra mediului interstelar din vecinătatea lor. De exemplu, se pot observa jeturi puternice de particule rezultate în urma intaracțiunii dintre gaura neagră și materia din vecinătatea ei. În cazul găurilor negre supermasive, care se află în centrul galaxiilor, lucrurile devin mai complicate, deoarece observațiile sunt obturate de prezența gazului și prafului în zonele din centrul galaxiilor. Din fericire, jeturile de particule, despre care vorbeam mai devreme, pot fi observate în domeniul undelor radio.
blackhole2 Prin observarea acestor jeturi se pot obține informații importante, dar pentru a înțelege mecanismele antrenate de prezența unei găuri negre supermasive este nevoie să fie studiată și galaxia gazdă. Astfel, de exemplu, se poate determina distanța până la gaura neagră și, mai apoi, se poate estima mărimea găurii negre supermasive. Plecând de aici se pot realiza modelări matematice ale evoluției găurilor negre supermasive.
Dar, pentru ca aceste modelări să fie fiabile, este nevoie ca astrofizicienii să dispună de cât mai multe date observaționale. Dumneavoastră puteți să vă aduceți o contribuție importantă pentru obținerea acestor date. Trebuie doar să identificați și să clasificați perechi găuri negre/jeturi și să le asociați cu galaxiile gazdă.
Snapshot_2013-12-19_125355 Acum vă invit să intrați pe site-ul Radio GalaxyZoo, să dați clik pe ”Begin Hunting”, să parcurgeți micul tutorial, din care să învățați ceea ce aveți de făcut, după care să porniți în căutarea de perechi găuri negre supermasive/jeturi.
Surse: Radio GalaxyZoo
http://stiintasitehnica.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu