duminică, 17 noiembrie 2013

În urmă cu 11 miliarde de ani, Calea Lactee (foto)


1 / 3 imagini
Calitatea extraordinară a informațiilor transmise de către telescopul spațial Hubble a oferit oamenilor de știință posibilitatea de a reconstrui galaxia noastră, așa cum arăta ea în urmă cu 11 miliarde de ani.
Pentru a reconstrui imaginea galaxiei noastre, astronomii au studiat, cu ajutorul telescopului spațial Hubble, evoluția a circa 400 de galaxii similare Căii Lactee. Cu ajutorul lor ei au ajuns la concluzia că galaxia în care ne aflăm a început ca un obiect albastru, cu luminozitate foarte scăzută, în care se găseau cantități mari de gaz, ingredientul pentru nașterea stelelor. Culoarea albastră a galaxiei era rezultatul formării rapide de stele noi. Pe atunci Calea Lactee avea, probabil, forma unui disc cu o umflătură în centru, care a evoluat către galaxia pe care o cunoaștem astăzi.
hs-2013-45-a-web_print Evoluția de-a lungul timpului a galaxiilor similare Căii Lactee (Credit: NASA, ESA, P. van Dokkum (Yale University), S. Patel (Leiden University), and the 3D-HST Team)
Pieter G. van Dokkum de la Universitatea Yale, unul dintre cercetătorii care au studiat evoluția galaxiei noastre, explica: ”Pentru prima oară avem imagini ale galaxiei noastre, așa cum arăta ea în trecut. Desigur, nu putem vedea direct Calea Lactee la începuturile ei. Am ales imagini ale galaxiilor care se află la miliarde de ani lumină distanță de noi, despre care știm că au evoluat asemănător cu Calea Lactee. Studiind surorile Căii Lactee am descoperit că 90% dintre stelele sale s-au format în intervalul cuprins între 11 și 7 miliarde de ani în urmă.”
hs-2013-45-b-print Puteți compara Calea Lactee din zilele noastre (sus), cu Calea Lactee de acum 11 miliarde de ani (jos). (Credit: NASA, ESA, P. van Dokkum (Yale University), S. Patel (Leiden University), and the 3D-HST Team)
Cercetătorii au putut să evalueze felul în care a variat viteza de formare a stelelor în galaxia noastră. A existat un maximum, la circa patru miliarde de ani după Big Bang, când în Calea Lactee se nășteau aproximativ 15 stele pe an. În prezent în galaxie se naște doar o stea pe an. Pentru a ajunge la aceste concluzii s-au folosit datele obținute în cadrul a trei mari programe mari de cercetare în care a fost folosit telescopul spațial Hubble (3D-HST , Cosmic Assembly Near-infrared Deep Extragalactic Legacy Survey și Great Observatories Origins Deep Survey). Astfel a fost realizat un catalog care conține circa 100.000 de galaxii îndepărtate din care, după o analiză atentă, au fost selectate galaxiile asemănătoare cu Calea Lactee.
Rezultatele obținute au fost publicate pe 21 iulie în The Astrophysical Journal Letters. O a doua lucrare a fost publicată pe 11 noiembrie în The Astrophysical Journal.
Surse: NASA, THE ASSEMBLY OF MILKY-WAY-LIKE GALAXIES SINCE z ~ 2.5 (rezumatul lucrării publicate pe 21 iulie în The Astrophysical Journal Letters), The Structural Evolution of Milky-Way-like Star-forming Galaxies since z ~ 1.3 (rezumatul lucrării publicate pe 11 noiembrie în The Astropysical Journal), The Structural Evolution of Milky Way-like Star Forming Galaxies since z~1.3 (preprintul lucrării postate pe Arxiv)
http://stiintasitehnica.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu