duminică, 17 noiembrie 2013

14.11.2013 | articol scris de Cristian Roman

În urmă cu patru miliarde de ani, un Marte albastru (video)



1 / 2 imagini


NASA a dat publicității un videoclip în care este prezentată planeta Marte, așa cum ar fi arătat ea în urmă cu patru miliarde de ani.
Videoclipul a fost realizat pentru a ilustra importanța sondei Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN), care va fi lansată către Marte săptămâna viitoare. Această misiune își propune să obțină informații asupra evoluției atmosferei Planetei Roșii. (Vom veni cu detalii suplimentare asupra misiunii MAVEN atunci când ea se va îndrepta către Marte.)
marsevolution-canyon-jpg Pe Marte a curs cândva apă… (Credit: Michael Lentz/NASA Goddard Conceptual Image Lab)
Marte, astăzi o planetă deșertică a fost cândva, în urmă cu miliarde de ani, un loc în care existau întinderi mari de apă, iar atmosfera era mult mai densă decât în prezent. Cel puțin așa arată indiciile pe care le avem până acum. Joseph Grebowsky, de la Centrul de Cercetări pentru Zboruri Spațiale Goddard: ”[Pe Marte] există canale a căror structură, la fel ca și pe Terra, indică prezența eroziunii produse de curgerea apei. În interiorul unor cratere de impact există bazine care sugerează existența unor lacuri. Multe dintre ele sunt conectate la canale, care ar fi putut permite apei să curgă în, și din, crater. Micile cratere de impact au fost erodate cu timpul, iar eroziunea craterelor mai mari indică un proces de eroziune produs de curgerea apei, în urmă cu mai bine de 3,7 miliarde de ani. [Alte indicii] sunt oferite de straturile de sedimente pe care le observăm de-a lungul pereților care mărginesc [unele văi marțiene]. [Multe dintre] mineralele prezente pe suprafața marțiană nu s-ar fi putut forma decât în prezența apei lichide.” Prin evaluarea cantității de apă necesară pentru a produce structurile pe care le vedem acum pe Marte, se poate estima că în urmă cu mai bine de 3,7 miliarde de ani pe Planeta Roșie ar fi putut exista cantitate de apă lichidă, care ar fi putut acoperi planeta cu un strat de circa jumătate de kilometru.
Acum vă invităm la film. Urmăriți mica Planetă Albastră, care acum a devenit Planeta Roșie…
Sursa NASA
http://stiintasitehnica.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu