sâmbătă, 21 septembrie 2013

Șerpii-roboți se vor târî pe Marte!



1 / 2 imagini

Mașini spațiale care imită forma și abilitățile șerpilor pământeni ar putea fi trimise pe planeta Marte pentru a ajuta roboții de tip rover să exploreze mai bine zone greu accesibile ale Planetei Roșii.
Proiectul șerpilor marțieni face parte din cadrul unui studiu al agenției spațiale europene ESA care urmărește să depășească limitele actuale ale roboților de tip rover. Șerpii-roboți ar putea fi componente integrante ale viitoarelor rovere, la fel cum sunt actualele „brațe” robotice. Șerpii roboți vor avea însă capacitatea de a se detașa de acestea, pentru a explora planeta în zonele în care roverele nu pot ajunge, urmând apoi să se reconecteze la rovere.
Șerpii sunt niște creaturi foarte versatile, se întâlnesc peste tot pe Pământ, de la un pol la celălălalt, fiind capabile să se deplaseze cu ușurință pe orice formă de teren, să se suie în copaci sau să ajungă sub pământ. Sesizând această abilitate deosebită a șerpilor, inginerii în tehnologii aerospațiale iau în calcul construirea unor șerpi-roboți pentru explorarea planetei Marte. O echipă de cercetători de la Institutul SINTEF din Trondheim, Norvegia a creat deja un prototip de robot-explorator-marțian care ar putea filma și lua mostre de pe Planeta Roșie din locuri în care actualele rovere marțiene nu vor putea ajunge niciodată.
Proiectul norvegienilor face parte dintr-un studiu de fezabilitate al agenției spațiale europene ESA care urmărește să atingă o mai largă mobilitate decât aceea oferită de actualele rovere marțiene. Una dintre ideile inginerilor este aceea de a folosi un rover convențional, precum Curiosity, pentru a transporta șarpele-robot pe distanțe lungi, până în zone greu accesibile, unde acesta din urmă va continua explorarea Planetei Roșii pe cont propriu.
Până în prezent, NASA a trimis patru roboți de tip rover pe Marte. Acestea sunt mașinării cu șase roți, alimentate cu energie solară, care poartă camere foto-video, instrumente științifice și brațe robotice ce pot lua mostre de sol. Primul rover trimis de NASA pe Marte este mai puțin cunoscut astăzi: a purtat numele de Sojourner, a fost roverul misiunii Mars Pathfinder și a amartizat pe 4 iulie 1997, explorând Planeta Roșie pentru aproximativ 3 luni de zile. Spirit și Opportunity, celebrele rovere gemene au ajuns pe Marte în anul 2003 (cel din urmă activând inclusiv în prezent), iar Curiosity, cel mai avansat rover marțian, și-a început misiunea marțiană pe 26 noiembrie 2011.
„Manevrabilitatea roverelor este marea provocare inginerească a viitorului explorării spațiale”, crede cercetătorul Aksel Transeth de la SINTEF. „Roverul Spirit și-a pierdut-o în momentul în care s-a împotmolit în nisipul marțian. Un astfel de vehicul nu este capabil să ajungă în multe locuri din care cercetătorii ar dori să culeagă mostre!”
În acest moment, mostrele de sol marțian sunt analizate la bordul roverelor, iar rezultatele sunt trimise pe Pământ. Aceste analize sunt limitate și consumă mult timp, iar agențiile spațiale și-ar dori să cerceteze aceste mostre mai amănunțit, în laboratoarele de pe Pământ. Soluția ar putea fi dată tot de șarpele-robot.
Norvegienii au creat deja un prototip experimental, Wheeko, pentru a studia mișcarea șarpelui-robot pe diferite tipuri de suprafață. Wheeko este format din zece module identice, fiecare dintre acestea având două grade de libertate.
Robotul-modular sub formă de șarpe este un concept care există încă din anul 2009, însă de abia la mijlocul lunii septembrie s-a luat în calcul adaptarea acestuia pentru o misiune marțiană
„Căutăm mai multe variante prin care șarpele-robot și roverul marțian să lucreze împreună. Din moment ce roverul are o sursă puternică de energie, o opțiune ar fi aceea ca acesta să alimenteze și șarpele.”, spun oamenii de știință. „De asemenea, pe lângă explorarea locurilor inaccesibile roverului, șarpele-robot îl poate ajuta pe acesta în momentele în care apar tot felul de obstacole și probleme”, cred norvegienii. Până în luna decembrie a acestui an, inginerii din Trondheim promit să revină o variantă îmbunătățită a prototipului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu