vineri, 10 mai 2013

Probleme pe Staţia Spaţială Internaţională: „Mici fulgi albi plutesc în jurul staţiei”, anunţă echipajul

Florin Badescu | 10.05.2013 |
0 Comentarii
Echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a detectat o scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire ale staţiei, însă această scurgere nu prezintă riscuri nici pentru astronauţi, nici pentru avanpostul orbital, a anunţat NASA.

Echipajul actual, alcătuit din şase persoane, a alertat centrul de control al staţiei, aflat la Houston, în legătură cu prezenţa "unor mici fulgi albi care plutesc în jurul staţiei", a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.
Imaginile transmise la sol de către echipaj au confirmat acea scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire, care se mai defectase o dată, pe 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru a răci circuitele prin care trece electricitatea produsă de panourile solare ale staţiei.
NASA a precizat că echipajul nu se află în pericol şi că ISS continuă să funcţioneze în regim normal.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu