sâmbătă, 23 februarie 2013

Celulele „zombi” au fost create în laborator şi sunt mai eficiente decât cele vii

23.02.2013 |
0 Comentarii
Se pare că zombi din cărţile sau filmele ştiinţifico-fantastice au concurenţă. Oamenii de ştiinţă au creat aşa-numitele celule „zombi”, replici perfecte ale celulelor mamaliene, dar care, în ciuda faptului că nu sunt vii, au capacitatea de a îndeplinii diferite funcţii.

Dar spre deosebire de ceea ce ştiam noi despre zombi, se pare că aceste celule pot îndeplini anumite funcţii chiar mai bine decât atunci când erau în viaţă. Oamenii de ştiinţă susţin că prin îmbrăcarea celulelor organice în acid silicic ei au reuşit să le determine să reziste la temperaturi şi la presiuni mai mari decât atunci când erau vii.
Mai exact, celulele vii sunt aşezate pe o placă petri şi învelite cu acid silicic. În urma acestui proces, soluţia formează o replică perfectă a celulelor. Apoi, prin încălzirea acidului silicic la 400 de grade Celsius, partea organică a celulei se evaporă, rămânând doar clona sa.  Prin această tehnică cercetătorii pot conserva materialul biologic, transformându-l într-o „fosilă”. 
Specialiştii de la Universitatea din New Mexico consideră că aceste celule pot fi utilizate atât în industria manufacturieră, pentru fabricarea pilelor de combustie (sisteme care transformă energia chimică în energie electrică), cât şi în nanotehnologie. 
  „Este o adevărată provocare pentru cercetători să construiască structuri la scară nanometrică. Putem realiza particule şi cabluri, dar încă nu am reuşit să fabricăm structurile arbitrare 3D. Cu ajutorul acestei tehnici nu vom mai avea nevoie să construim aceste structuri pentru că natura le va crea pentru noi”, a declarat cercetătorul Bryan Kaehr. 
Dioxidul de siliciu, cunoscut încă din Antichitate pentru rezistenţa sa se găseşte în nisip şi cuarţ. 
Celulă „zombi” în stadiu avansat
Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu