Suplimentele de calciu pe care oamenii
în vârstă obişnuiesc să le ia pentru a preveni fracturile osoase par să
facă mai mult rău decât bine, sugerează un nou studiu realizat la
Universitatea din Zurich.
Oamenii de ştiinţă au monitorizat aproape 25.000 de europeni timp
de 11 ani şi au descoperit că persoanele care au declarat că iau
suplimente de calciu s-au dovedit a fi de două ori mai predispuse unui
atac de cord, comparativ cu restul participanţilor.
Numai utilizarea suplimentelor de calciu, nu şi aportul de calciu din
alimente, a fost asociată cu un risc crescut de atac de cord. De fapt,
persoanele care au consumat cantităţi mari de calciu din alimente precum
laptele şi produsele lactate au avut un risc mai scăzut de apariţie a
atacului de cord, comparativ cu indivizii care au consumat puţine
alimente de acest gen.
"Calciul este un mineral important. Cu toate acestea, nu avem nevoie
de mega-doze. Doza recomandată, de 1.000-1.200 de miligrame, poate fi
atinsă printr-o dietă echilibrată care include lapte şi produse
lactate", a explicat Sabine Rohrmann, coordonatorul studiului. Pentru
oamenii în vârstă care nu tolerează produsele lactate, există
posibilitatea ca aceştia să consume apă minerală sau legume bogate în
calciu, precum anumite tipuri de legume din familia verzei.
Momentan, specialiştii nu au o explicaţie legată de diferenţa dintre
calciul din alimente şi cel din suplimente. Cu toate acestea, ei cred că
suplimentele tind să elibereze tot conţinutul de calciu odată şi nu în
mod lent şi treptat, precum se întâmplă în cazul aportului de alimente
bogate în calciu.
Alături de colesterol, calciul este implicat în întărirea şi
îngustarea vaselor de sânge, adică în apariţia aterosclerozei. Din
motive care rămân neclare, atunci când nivelul de calciu creşte brusc,
acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereţii arterelor,
proces care contribuie la apariţia atacurilor de cord.
Multe femei aflate la menopauză iau suplimente de calciu pentru a-şi
păstra sănătatea oaselor. Cercetarea realizată în Elveţia a evidenţiat
faptul că efectul calciului în prevenirea fracturilor osoase este minim,
motiv pentru care specialiştii spun că acest mineral ar putea face mai
mult rău decât bine, contribuind la apariţia atacului de cord şi nu la
protejarea oaselor.
Sursa: CNN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu