duminică, 13 mai 2012

Răzbunarea cimpanzeului: comportamentul unei maimuţe demonstrează un grad înalt de inteligenţă

Răzbunarea cimpanzeului: comportamentul unei maimuţe demonstrează un grad înalt de inteligenţă Galerie foto (1)
Santino, un cimpanzeu mascul dintr-o grădină zoologică din Suedia, a dezvoltat noi metode de întreprinde atacuri-surpriză asupra vizitatorilor. Cercetătorii cred că comportamentul maimuţei antropoide demonstrează o inteligenţă deosebită şi aminteşte de capacităţile de planificare şi organizare specifice omului.
Santino îşi elaborează şi "gândeşte" tot mai detaliat atacurile asupra oamenilor, dând dovadă de o inteligenţă şi creativitate ieşite din comun. Dacă la început, Santino era celebru pentru că arunca pietre sau alte obiecte în vizitatorii care îl hărţuiau şi-l deranjau, acum şi-a îmbunătăţit metodele. Cercetătorul Mathias Osvath, explică pe scurt acţiunile răzbunătoare ale cimpanzeului:
"După ce un grup de vizitatori a părăsit deja zona de vizitare din faţa compartimentului său, Santino intră în locul său de dormit, de unde iese apoi cu câteva braţe de fân pe care le pune în apropierea vizitatorilor. După această operaţiune, inteligenta primată aduce câteva pietre pe care le ascunde sub fân, astfel încât noii vizitatori să nu ştie ce este ascuns acolo. În plus, are obiceiul să ascundă sub el pietre sau resturi alimentare. După care stă, pur şi simplu, şi aşteaptă să se apropie vizitatorii, mimând relaxarea şi indiferenţa totală. Când vizitatorii, care nu bănuiesc nimic, se apropie de compartimentul său, Santino, fără niciun fel de avertisment începe să arunce în ei cu obiectele ascunse în prealabil, amuzându-se parcă de isprava lui".
Atacurile premeditate ale cimpanzeului i-au surprins până şi pe experţi, care consideră că isprăvile lui Santino dau dovadă de gândire avansată, asociată de obicei doar oamenilor.
Acţiunile cimpanzeului sunt apropiate de ceea ce experţii denumesc "teoria minţii", adică abilitatea de a atribui stări de spirit sieşi şi altora, precum şi a înţelege că gândurile şi dorinţele altora sunt diferite de cele ale propriei persoane.
Sursa: Discovery News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu