duminică, 13 mai 2012

Degetele pierdute ale oamenilor ar putea fi regenerate studiind părul şi penele animalelor

Degetele pierdute ale oamenilor ar putea fi regenerate studiind părul şi penele animalelor Galerie foto (1)
Deşi conceptul medicinei regenerative este unul relativ nou, în lumea vie regenerarea este un fenomen des întâlnit: mamiferele şi păsările au capacitatea de a-şi autoregenera părul, respectiv penajul, printr-un proces fiziologic normal. Pornind de la acest fapt, o echipă de cercetători americani studiază regenerarea celulară la oamenii care şi-au pierdut degete în urma unor accidente.
Cercetătorii din cadrul Universităţii din California şi al Universităţii Bradford studiază în prezent mediile extrafoliculare care reglează activitatea celulelor stem din păr şi pene, precum şi modalităţile prin care diferitele configuraţii ale celulelor stem pot influenţa forma noilor organe pentru a corespunde necesităţilor de moment ale organismului.
Cercetătorii au inclus ceea ce se cunoaşte până în prezent despre mecanismul din spatele regenerării, analizând date din zeci de studii asupra "regenerării fiziologice", adică regenerarea naturală a fanerelor (păr, pene) pe parcursul întregii vieţi a animalului, în starea sa normală şi nu în urma unei răniri sau amputări.
Aceste schimbări par a avea atât cauze interne, precum fiziologia folicului de păr, cât şi cauze externe, de genul schimbărilor de mediu sau de temperatură, dar mecanismul din spatele acestor transformări este în mare parte necunoscut.
Celulele stem din interiorul foliculilor de păr sau pene stau la baza regenerării periodice a acestor fanere, dar cercetătorii încă nu ştiu cum să orienteze aceste celule pentru a controla procesul de regenerare.
"Folosindu-ne de regenerarea episodică a pielii şi a fanerelor, avem astfel oportunitatea de a înţelege şi modula comportamentul celulelor stem adulte, precum şi regenerarea organelor la un nivel nebănuit în prezent", declară cercetătorii Cheng-Ming Chuong, Randall B. Widelitz şi Valerie A. Randall.
Studiul a fost publicat în periodicul Physiology, publicaţie a American Physiological Society.
Sursa: Zee News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu