marți, 8 mai 2012

Cercetătorii nu înţeleg de ce delfinii îi ajută pe pescarii brazilieni (VIDEO)

Cercetătorii nu înţeleg de ce delfinii îi ajută pe pescarii brazilieni (VIDEO) Galerie foto (1)
Oamenii de ştiinţă sunt bulversaţi de straniul comportament al cetaceelor, cu atât mai mult cu cât la sfârşitul unei sesiuni comune de pescuit între oameni şi delfini, cei din urmă nu se aleg cu mare lucru.
Bizarele relaţii dintre pescari şi cetaceele din specia delfinilor cu bot gros (Tursiops truncatus), au fost observate în apele din jurul portului Laguna din Brazilia. Aici, delfinii mână cu ajutorul capetelor şi întotătoatelor caudale, bancurile de peşti spre plasele pescarilor.
Acest comportament, încă inexplicabil, este cunoscut de generaţii de către pescarii din regiune, iar cercetătorii care au studiat fenomenul, confirmă spusele localnicilor.
Cercetătorii au descoperit cu surprindere că din totalul populaţiei locale care cuprinde circa 150 delfini, aproximativ 50 de exemplare ajută oamenii la pescuit, în timp ce restul delfinilor se mulţumesc să observe de pe margine, neimplicându-se în actul de ajutoare al oamenilor.
Cei 50 de delfini se comportă iniţial precum nişte câini de oi, adunând şi dirijând spre oameni bancurile de peşti. Când delfinii s-au apropiat de plasele oamenilor, bat apa cu înotătoarele şi capetele pentru a dezorienta şi ameţi peştii care sunt apoi uşor prinşi de pescari. Cercetătorii au mai observat că cei 50 de delfini par a fi cele mai sociabile şi prietenoase exemplare din populaţia locală, şi stau mereu unul în apropierea celuilalt.
Oamenii de ştiinţă vor de asemenea să afle dacă puii de delfini sunt angrenaţi de mici în acest comportament bizar.
Ceea ce i-a surprins cel mai mult pe cercetători este faptul că delfinii nu primesc niciun fel de recompensă sub formă de hrană din partea pescarilor, ci par a avea un comportament pur altruist la adresa oamenilor.

Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu