marți, 24 aprilie 2012

„Piese de schimb” pentru corpul uman: au fost obţinute în laborator vase de sânge necesare pentru operaţiile pe inimă

„Piese de schimb” pentru corpul uman: au fost obţinute în laborator vase de sânge necesare pentru operaţiile pe inimă Galerie foto (1)
Procesul de „creştere” durează doar câteva săptămâni; se porneşte de la celule prelevate din mâna pacientului, rezultând formaţiuni tubulare ce pot fi folosite într-o variatate de proceduri medicale: pentru realizarea operaţiei de bypass cardiac, pentru ameliorarea stării pacienţilor cu boli de rinichi şi care necesită dializă sau pentru repararea defectelor congenitale ale inimii la copii.
Încercările precedente utilizau în general materiale sintetice (care măresc riscul de infecţie),iar puţinele încercări cu materiale naturale produseseră tuburi care nu erau suficient de rezistente.
Actuala metodă, dezvoltată de cercetătorii firmei americane Cytograft Tissue Engineering, se bazează pe cultivarea în laborator a celuleleor extrase chiar de la viitorul pacient.
Mostra de ţesut este prelevată de pe dosul mâinii; celulele producătoare de colagen (o proteină ce formează fibrele elastice, rezistente, din piele) , sunt menţinute într-un mediu de cultură special, unde se înmulţesc, dând naştere unei pelicule subţiri - un strat de celule.
Pelicula este apoi rulată, iar celulele fuzionează, formând un tub; tubul este căptuşit în interior cu un strat format dintr-un alt tip de celule, provenit din vasele de sânge superficiale prelevate odată cu pielea de pe mâna pacientului.
Alternativ, pelicula de celule poate fi tăiată în fâşii subţiri, care sunt apoi ţesute pe un război de ţesut miniatural, în mediu steril.
Prin această metodă, pot fi produse, în numai două luni, tuburi lungi de 20 centimetri.
Tuburile astfel obţinute au fost testate, deocamdată, pe trei pacienţi, cu rezultate foarte bune. Nu au existat probleme legate de respingerea transplantului.
Totuşi, sunt necesare încă multe cercetări, astfel încât tehnologia ar putea fi disponibilă pe piaţă în 5-10 ani, estimează oamenii de ştiinţă.
Sursa: Mail Online
Sursa foto: Cytograft Tissue Engineering

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu