Pe baza unui nou studiu, se pare că
obişnuinţa de a consuma carne nu doar că ne diferenţiază de alte
primate, dar ne-a şi ajutat să evoluăm şi să ne răspândim pe toată
suprafaţa planetei.
"Deoarece copii sunt înţărcaţi la o vârstă relativ mică, acest
detaliu poate contribui la creşterea numărului de oameni. Credem că
fenomenul înţărcării timpurii a avut un impact deosebit şi în
supravieţuirea şi răspândirea speciei noastre", declară Elia Psouni,
profesor asociat în cadrul Universităţii Lund din Suedia.
Cercetările asupra speciei umane au evidenţiat că, în majoritatea
cazurilor, copii sunt înţărcaţi la vârsta de aproximativ 2 ani şi 4
luni. Detaliul, aparent banal, i-a surprins pe cercetători, deoarece,
prin comparaţie, puii maimuţelor antropoide se hrănesc cu laptele
mamelor pentru o perioadă de timp de patru ori mai mare faţă de copiii
oamenilor.
În plus, maimuţele antropoide au o dietă preponderent vegetariană,
bazată pe fructe şi frunze. Cimpanzeii, spre exemplu, îşi extrag din
carne doar 5 % din caloriile necesare zilnic, comparativ cu oamenii care
consumă 20% din calorii din carne.
"Nu contează dacă carnea este gătită sau nu, deoarece, păstrând
proporţiile faţă de carnivore specializate precum panterele, leii sau
orcile, copii sunt înţărcaţi la vârste apropiate de cele ale puilor
prădătorilor. Confuzia legată de marile primate rezidă în faptul că
oamenii sunt înţărcaţi devreme, comparativ cu rudele lor preponderent
vegetariene", adaugă prof. Psouni. Accesul la o dietă atât de bogată în
proteine animale a făcut posibil ca, de-a lungul a nenumărate generaţii,
specia noastră să îşi scurteze timpul dintre naşteri, iar numărul
oamenilor să crească încet, dar sigur.
Sursa: Live Science
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu