marți, 24 aprilie 2012

AXN: ADN-ul sintetic care poate evolua

AXN: ADN-ul sintetic care poate evolua Galerie foto (1)
Oamenii de ştiinţă se apropie de sintetizarea formelor de viaţă în laborator, după ce au reuşit să demonstreze că materialul genetic artificial AXN poate fi replicat în eprubetă în mod asemănător cu ADN-ul.
Cercetătorii de la Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology ,din Marea Britanie, au demonstrat, pentru prima dată, că există o modalitate de extragere a informaţiei din molecule genetice artificiale şi producerea lor în masă.
"Viaţa are la bază capacitatea uimitoare a ADN-ului şi ARN-ului de la stoca şi propaga informaţii. Noi am demonstrat că funcţiile de bază ale ADN-ului şi ARN-ului pot fi reproduse", a declarat Philipp Holliger, specialist în biologie moleculară.
Pentru a crea copii ale ADN-ului sintetic, oamenii de ştiinţă au inventat o metodă specială. De asemenea, ei au dezvoltat o modalitatea de a crea fragmente de AXN, care evoluează având anumite proprietăţi specifice. În mod special, ei au creat fragmente de AXN care se pot lega de o ţintă moleculară din virusul HIV. Descoperirea ar putea crea o platformă nouă pentru elaborarea unor medicamente care să trateze o gamă largă de boli.
ADN, acidul dezoxiribonucleic (foto), este "molecula eredităţii" aflată în centru celulelor noastre. AXN, sau acidul xeno-nucleic, menţine aceeaşi structură de bază, dar cu o "coloană vertebrală" diferită de cea a dublei spirale a ADN-ului (la care "coloana" este formată din dezoxiriboză şi grupări fosfat) pentru a-i adăuga noi proprietăţi.
Sursa: San Francisco Chronicle

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu