sâmbătă, 7 aprilie 2012

Celulele rare pot întări sistemul imunitar

Celulele rare pot întări sistemul imunitar Galerie foto (1)
Oamenii de ştiinţă din Australia susţin că au descoperit o celulă rară care ajută sistemul imunitar care să “îşi amintească” atacul la care a fost supus. Specialiştii cred că descoperirea ar putea deschide calea elaborării unor noi tratamente eficiente pentru tulburările sistemului imunitar.
Echipa de la Institutul Walter and Eliza Hall, din Melbourne, consideră că deşi celulele respective, numite celule foliculare T helper , reprezintă mai puţin de 0,5% din totatul celulelor sistemului imunitar, ele joacă un rol important în producţia de anticorpi şi dezvoltarea sistemului imunitar.
Celulele de acest tip se găsesc în număr foarte mare la cei care suferă de boli cronice inflamatorii, ceea ce înseamnă că ele ar putea fi utile pentru combaterea acestor afecţiuni.
Coordonatorul studiului, Dr. Katja Luthje, a descoperit o metodă prin care să identifice celule foliculare T helper în timp ce ele sunt implicate în coordonarea răspunsului imunitar, constatând pentru prima dată posibilele roluri ale acestor celule. Acum, specialiştii spun că descoperirea celulelor în cauză a fost esenţială pentru dezvoltarea unor reacţii precise şi puternice ale anticorpilor la agenţii infecţioşi.
"Anticorpii sunt fundamentali în apărarea organismului împotriva infecţiei. Producerea de anticorpi se bazează pe interacţiunea dintre două tipuri de celule: unele de tip B, care produc anticorpi, şi celule foliculare T helper care le recrutează şi le ajută pe primele să reacţioneze în faţa agenţilor infecţioşi. În studiu am folosit o proteină fluorescentă specială pentru a putea identifica cu exactitate celulele implicate în proces şi am aflat că doar un subtip de celule foliculare T helper a fost implicat activ în instruirea celulelor B pentru producţia de anticorpi", a declarat dr. Luthje.
Oamenii de ştiinţă consideră că descoperirea este foarte importantă pentru dezvoltarea vaccinurilor care se bazează pe "memoria imunitară" pentru prevenirea infecţiilor.
Sursa: Times of India

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu