Ambra cenuşie, „fabricată” în intestinul caşaloţilor, este unul dintre cele unul dintre cele mai scumpe ingrediente folosite în parfumerie, fiind utilizată ca fixator al mirosului în parfumurile de lux.
Când caşaloţii înghit obiecte tăioase - precum ciocurile cornoase ale calmarilor ce constituie hrana lor obişnuită - intestinele lor secretă o substanţă lipicioasă ce înveleşte aceste resturi ascuţite, pentru a nu răni mucoasa intestinală. Cu timpul, aceste resturi se aglomerează sub formă de bulgări de diferite dimensiuni, care sunt eliminate fie odată cu materiile fecale, fie regurgitate. Sub influenţa soarelui şi a apei marine, aceste amestec se transformă într-o materie dură, cu un miros aromatic specific.
Bulgării de ambră cenuşie sunt colectaţi, de obicei, de pe plajele din zonele unde există populaţii de caşaloţi. Ambra cenuşie este un produs rar şi foarte scump, utilizat la fabricarea unor parfumuri pretenţioase, ca fixator al aromelor.
Recent însă, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Columbia Britanică, Canada, au identificat într-o specie nord-americană de conifer, bradul balsamic, o genă care ar putea facilita obţinerea unui fixator cu proprietăţi asemănătoare ambrei cenuşii, dar mult mai ieftin şi provenit dintr-o sursă uşor accesibilă.
Folosirea lui ar elimina problemele legate de utilizarea în parfumerie a unui deşeu de origine animală şi ar pune la îndemâna fabricanţilor o sursă constantă - calitatitiv şi cantiotativ - de substanţă fixatoare naturală.
Sursa: EurekAlert!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu