vineri, 9 martie 2012

A fost descoperită o nouă specie de rechin

A fost descoperită o nouă specie de rechin Galerie foto (1)
Faceţi cunoştinţă cu Bythaelurus giddingsi, un locuitor al adâncurilor din Insulele Galapagos, cea mai recent descoperită specie de rechin.
Noua descoperire se deosebeşte de ceilalţi rechini - care, în general, sunt fie gri, fie cafenii - prin "modelul" său asemănător cu cel al unui leopard. Bythaelurus giddingsi a fost observat pentru prima dată în 1995, de către Douglas Long de la Muzeul Oakland din California. Pe vremea aceea, Long era responsabil cu preluarea peştilor şi a probelor prelevate de colegii săi în timpul unui studiu în Galapagos.
Studiind o serie de peşti şi de schelete ai unor peşti ce fuseseră colectaţi în urma unei expediţii întreprinse în urmă cu 100 de ani, Long a realizat că rechinul cu care avea de-a face aparţinea unei noi specii.
Rechinul în cauză s-a dovedit a fi una dintre cele 30 de specii noi colectate în timpul expediţiilor din 1995 şi 1998. Bazându-se pe studierea a şapte exemplare, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că noua specie face parte dintr-o familie de rechini numiţi câini-de-mare.
Câinii-de-mare nu sunt atât de fioroşi pe cât îi descrie numele. De exemplu, un examplar adult de Bythaelurus giddingsi nu este mai mare decât o pisică de casă. Ei trăiesc pe fundul mării şi preferă să se hrănească cu peştii care au carne fragedă.
"Descoperirea unei noi specii de rechin este mereu interesantă, mai ales acum, când ei sunt atât de afectaţi de acţiunile umane. Multe specii au devenit rare la nivel local, iar altele sunt deja pe cale de dispariţie. Din fericire, se pare că această nouă specie nu va fi ameninţată de pescuitul excesiv, dat fiindcă ei trăiesc la adâncimi mari. Totuşi, dacă s-ar confrunta cu o astfel de problemă, specia ar pieri mai rapid decât altele", a declarat John McCosker, coautor al studiului.
Sursa foto: California Academy of Sciences

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu