sâmbătă, 18 februarie 2012

Chimioterapia: posibilă şi pentru femeile însărcinate?

Chimioterapia: posibilă şi pentru femeile însărcinate? Galerie foto (1)
Cercetătorii belgieni susţin că la ora actuală există condiţii pentru tratament chimioterapeutic în cazul femeilor aflate într-o situaţie extrem de dificilă: însărcinate şi în acelaşi timp suferinde de cancer. Conform studiilor, femeile în cauză pot fi tratate eficient cu riscuri minime pentru sănătatea fetuşilor.
Cu toate că la ora actuală aproximativ o femeie intr-o mie se confruntă cu această situaţie limită, medicii susţin că la ora actuală ar exista metode eficiente de tratament în cazul acestor situaţii. Medicii au fost îngrijoraţi de riscurile fetuşilor care pot fi afectaţi sever de radiaţii şi medicamentaţie, dar o serie de date recente publicate în jurnalul Lancet Oncology susţin că acest gen de tratament ar fi posibil.
Conform unui studiu belgian efectuat pe 70 de copii supuşi la chimioterapie încă pe când se aflau în perioada intrauterină, aceştia s-au dezvoltat ulterior la fel de normal precum ceilalţi copii, după cum o confirmă testele efectuate asupra inimii, coeficientului de inteligenţă şi stării de sănătate generale.
Chimioterapia în primul trimestru de sarcină prezintă riscuri minime, atunci când se monitorizează cu ultrasunete dezvoltarea normală a fătului. Pe baza experimentelor, tratamentul cu radiaţii al mamei este indicat doar în primele două trimestre de sarcină, când fătul este suficient de mic pentru a fi acoperit de şorţul cu plumb indispensabil şedinţei, şorţ care protejează fătul de radiaţiile nocive.
De asemenea, contează foarte mult şi tipul de cancer de care suferă femeia însărcinată. Conform unor studii efectuate în Israel, gravidele care suferă de cancer la nivelul sângelui pot dori să ducă la bun sfârşit o sarcină, chiar dacă chimioterapia nu mai poate fi amânată.
Se pare că placenta fătului are proprietatea de a filtra o parte din medicamente, protejând până la un punct nenăscutul de efectul acestora.
Conform experimentelor, există un hormon al mamei care permite copilului să se nască cu podoaba capilară intactă, chiar dacă mama îşi pierde părul în timpul tratamentului.
Sursa: Bloomberg Businessweek

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu