Galerie foto (26) Pentru ca, intotdeauna, la sfarsit de an este vremea bilanturilor, DESCOPERA.ro te invita sa afli care au fost cele mai citite articole publicate de portalul nostru in 2009.
Top 5 articole - STIINTA
1. Top 10 criminali romani (data publicarii: 11 martie / autor: Adrian Nicolae)
De multe ori alegem sa ignoram aspectele negative ale vietii de zi cu zi si incercam sa ni le imaginam cat mai departe de noi si de ceea ce ne inconjoara. Nu realizam insa ca, la doar cativa pasi, o alta lume decat cea cunoscuta noua isi tese itele intunecate... .. lumea tenebroasa a criminalitatii. In aceasta ordine de idei, Descopera.ro isi propune sa va aduca in fata, intr-o forma narativa, cazurile celebre care au constituit subiectul anchetelor politienesti din Romania de-a lungul timpului si, totodata, imaginea sumbra a catorva dintre cei mai temuti criminali de la noi din tara. Citeste articolul
*
2. Cine este adevaratul Dumnezeu al Universului nostru? (data publicarii: 28 iulie / autor: Alexandru Safta)
Cu cat patrundem mai adanc in pantecele spatiului cosmic, cu atat devine mai limpede ca natura Universului nu poate fi pe deplin inteleasa si deslusita numai prin inspectarea galaxiilor spiralate sau prin observarea supernovelor aflate la milioane de ani lumina departare. Aceasta esenta rezida in ceva mai profund decat atat; implica insasi viata si pe noi toti. Citeste articolul.
*
3. Conspiratia NASA si apocalipsa 2012 (data publicarii: 16 noiembrie / autor: Cecilia Stroe)
Exista un complot pentru a nu salva Terra de Apocalipsa din 2012? Ascunde NASA dovezile existentei planetei Nibiru? DESCOPERA.ro va prezinta pozitia oficiala a Agentiei Spatiale a Statelor Unite in aceasta spinoasa chestiune dezbatuta in aceste zile de adeptii teoriei conspiratiei, fanatici religiosi si oameni creduli. Citeste articolul.
*
4. Cum ne vom petrece sfarsitul lumii? (data publicarii: 22 ianuarie / autor: Cecilia Stroe)
Pentru unii numaratoarea inversa a Apocalipsei a inceput deja! Va fi oare 21.12.2012 ultima zi a Umanitatii si a intregului Pamant, dupa cum au prezis anticii mayasi? Vom trai si vom vedea. Intre timp, pentru ca asteptarea sa fie mai usoara, iata ce prevad scenariile Sfarsitului Lumii. Citese articolul.
*
5. Cele mai importante inventii romanesti (data publicarii: 8 iulie / autor: Alexandru Safta)
Ne folosim in fiecare zi de o suma de obiecte si accesorii, menite sa ne mijloceasca indeplinirea unor scopuri si sa ne faca existenta mai usoara. Pe altele le folosim mai rar, fara a le fi insa mai putin tributari, in timp ce unele ne salveaza de-a dreptul viata. In foarte putine cazuri, devenim curiosi referitor la originile lor, la cum, cand si cine le-a creat. Prea rar ne intrebam ce anume din toate lucrurile pe care le intrebuintam au ca sursa un izvor autohton, in mintile creatoare si in mainile dibace ale conationalilor nostri. Probabil dintr-o convingere defetista ca romanii nu au descoperit niciodata nimic important. Ei bine, lucrurile sunt departe de a sta astfel si nu numai ca inventii romanesti importante exista, insa eventuala lor absenta ar fi dat o fata destul de diferita omenirii, nu intr-un sens benefic. Citeste articolul.
Top 5 articole - CULTURA
1. Trilogia "Poveste de la inceputul timpului" (data publicarii primului episod: 9 octombrie / autor: Adrian Nicolae)
Numele meu este Chidon. Multi m-au numit "un salbatic", Mi-am parasit tribul cu multe ierni in urma si am plecat spre ceea ce batranii spuneau ca ar fi locul in care ne-am nascut toti… gradina de dincolo de marea cea mare si de peste muntii cei inalti de la soare-rasare, acolo unde locuiesc zeii. De atunci au trecut multe, multe ierni. Oare cine le mai poate tine socoteala? Am plecat pe un drum fara intoarcere, catre cei care ne-au creat, vrand sa le cer socoteala pentru napasta aruncata asupra celor de un sange cu mine. Aceasta este povestea mea. Citeste episodul 1, episodul 2 si episodul 3 din Epopeea lui Chidon.
*
2. 21 de minuni ale lumii (data publicarii: 25 august / autor: Marc Ulieriu)
Reprezentari explicite ale grandorii, puterii si influentei de care s-au bucurat conducatorii politici, militari si religiosi, cele 7 mari minuni ale lumii fascineaza la randu-le prin grandoare. Ele s-au inaltat din setea de eternitate a unor muritori, care au indraznit sa puna pariu cu Timpul si sa sfideze obstacolele naturii. Asemenea oameni, putini la numar, s-au nascut in mai toate secolele, asa incat cele 7 minuni antice au fost concurate in Evul Mediu, iar apoi in epoca moderna, de alte si alte constructii fara egal. Citeste articolul.
*
3. Cele mai ciudate 50 de legi din lume (data publicarii: 1 aprilie / autor: Nicu Parlog)
Membrii tuturor societatilor umane accepta tacit (printr-un contract social, ar spune filosofii) Legile, deoarece acestea sunt norme obligatorii si aparate de puterea de Stat prin care este garantata insasi functionarea societatii si armonizarea relatiilor dintre oameni. De asemenea, legile duc la crearea unui cadru relativ de siguranta si dezvoltare. Ce se intimpla insa cand dogma religioasa, absurdul situatiei, superstitiile si ridicolul sunt amestecate cu legea? Un scurt, dar edificator periplu printre cele mai stranii legi de pe mapamond, ofera un raspuns mai mult decat evident in privinta gradului de evolutie si maturitate al speciei Homo sapiens in pragul mileniul trei... (In ciuda aparentelor, acest articol NU este o pacaleala). Citeste articolul.
*
4. Top 10 cele mai sinistre locuri de pe Pamant (data publicarii: 11 februarie / autor: Alexandru Safta)
Fara indoiala, oamenii sunt niste creaturi fascinante, plamadite din ratiune, suflet si materie, capabile de savarsirea unora dintre cele mai remarcabile frumuseti. Nenumarate exemple prezente in intreaga lume certifica incontestabil potentialul creator de bine al umanitatii. Aceasta dimensiune admirabila nu pare insa a exclude deprinderile aflate la antipodul sau, aceleasi creaturi "divine" virand cu lejeritate si spre grotesc, pe care il modeleaza cu o maiestrie similara. Iata cateva exemple ale unora dintre cele mai sinistre locuri de pe Pamant, atent conturate de sumbrul geniu omenesc. Citeste articolul.
*
5 Dumnezeu a fost inventat! (data publicarii: 23 iunie / autor: Cecilia Stroe).
Erorile filosofiei sunt in cel mai rau caz ridicole, in timp ce erorile comise de religii sunt intotdeauna periculoase, spunea filosoful si istoricul englez David Hume in "Tratatul" sau "asupra naturii umane". Fervoare mistica, simt al sacrului, iluminare: fiecare stare spirituala se reflecta intr-un fenomen cerebral cat se poate de concret. Pentru ca, in loc sa interpreteze momentele de gratie drept dovada a unei realitati care ne depaseste puterea de intelegere, cea a existentei divine, oamenii de stiinta le privesc si le analizeaza din perspectiva de dovezi ale existentei creierului. Citeste articolul.
Top 5 articole - NATURA
1. Amenintare globala: 4 grade Celsius devastatoare (data publicarii: 30 martie / autor: Mihaela Stanescu)
Omul a fost descris ca o specie iubitoare de lumina si caldura; alteori, a fost laudat ca o specie cu o imensa putere de adaptare. Iata, a venit vremea sa vedem cat de adevarata este prima afirmatie si cat de mult meritam laudele pentru cea de-a doua. Citeste articolul.
*
2. Zece specii disparute care vor putea fi recreate genetic (data publicarii: 28 ianuarie / autor: Alexandru Safta)
Reteta plamadirii oricarei creaturi sta scrisa in ADN-ul sau. Din acest motiv, recent, atunci cand geneticienii au descifrat aproape in intregime genomul mamutului lanos, animal de mult timp disparut, s-au formulat numeroase speculatii despre posibilitatea trezirii la viata atat a acestei creaturi stravechi, cat si a altor specii disparute. Faurirea unei creaturi vii pornind de la o secventa ADN care exista exclusiv in memoria unui computer nu este momentan posibila. Insa, in viitorul apropiat, cineva va incerca in mod cert sa produca acest experiment, prezice Stephan Schuster, biolog molecular al Universitatii de Stat din Pennsylvania, membru al proiectului responsabil cu descifrarea genomului de mamut. In ceea ce priveste posibilitatea de resurectie si a altor specii, intr-o prima etapa, nu vor fi vizate decat acele creaturi a caror secventa completa de ADN va putea fi cunoscuta. Citeste articolul.
*
3. Megalodonul - monstrul total din adancuri (data publicarii: 14 august / autor: Nicu Parlog)
Foarte putini dintre noi au avut privilegiul sa vada vreodata un rechin viu. Marea majoritate i-am observat pe ferocii pradatori la televizor, in conditii de deplina siguranta, in sutele de filme documentare in care cercetatorii curajosi incearca sa descifreze misterele acestor vietati fascinante. Totusi, niciunul dintre expertii care si-au inchinat viata studierii pradatorilor marini, studiindu-i de aproape, nu ar fi fost capabil sa-si pastreze sangele rece in fata unui monstru care depasea 20 de metri in lungime. Charcharodon megalodon a fost intruparea fiarei primordiale, depasind in proportii si manifestare orice alt Leviathan al apelor. Sa-l cunoastem mai bine! Citeste articolul.
*
4. Cele mai toxice 10 locuri de pe Pamant (data publicarii: 2 decembrie / autor: Mihaela Stanescu)
Pe masura ce populatia lumii creste - in curand vom fi 7 miliarde - devine tot mai greu sa gasesti pe planeta Terra vreun loc neafectat de prezenta si activitatea oamenilor. Si, din pacate, in covarsitoarea majoritate a cazurilor, oamenii afecteaza negativ locurile in care traiesc. Nu pentru a mari sentimentul tragic al distrugerii planetei, ci pentru a incuraja eforturile celor ce se straduiesc pentru un Pamant mai curat, iata o lista cu 10 dintre cele mai poluate locuri de pe Terra. Ca sa ne aduca aminte ca suntem cu totii raspunzatori. Citeste articolul.
*
5. Zece animale transparente (data publicarii: 27 mai / autor: Nicu Parlog)
Natura nu inceteaza sa ne uimeasca prin diversitatea formelor de viata desavarsite in milioane de ani de evolutie adaptiva. Aparitia vietatilor transparente a avut drept scop supravietuirea acestora in medii ostile care mustesc de pradatori. Majoritatea animalelor cu trup straveziu se folosesc de aceasta adaptare ca de un camuflaj pasiv, corpul lor devenind cumva invizibil, confundandu-se cu mediul ambiental ca o bucata de sticla vie prin care pradatorii privesc forma prazii fara sa distinga presupusa victima. Citeste articolul.
Top 5 articole - CALATORII
1. Cele mai fascinante castele ale lumii (data publicarii: 28 mai / autor: Georgiana Fefea)
Arhitectura moderna, sticla, materiale de constructie performante, cladiri geometrice si tehnologizate… rasar in in fiecare zi in drumul nostru si ni se pare oarecum normal ca ele sa se afle acolo. Rolul lor este de a ne aminti zilnic in ce secol ne aflam, insa prea putine reprezinta un motiv de inspiratie pentru noi. Poate ca lucrurile vor sta diferit pentru generatiile urmatoare, asa cum si noi oftam in secret cateodata dupa grandioasele constructii stravechi care reflecta atat de bine cultura si cutumele epocilor in care au fost ridicate. Ne place sa le vedem, sa le admiram, sa le fotografiem, dar mai ales sa ne aflam in interiorul lor, intr-un exercitiu de imaginatie menit sa ne poarte catre dimensiuni pierdute ale timpului. Dincolo de frumusetea de netagaduit a unor castele autohtone des vizitate, precum Bran sau Peles, va propunem o lista cu doar cateva dintre cele mai spectaculoase castele ale lumii. Citeste articolul.
*
2. Peisaje extraterestre pe Terra (data publicarii: 28 mai / autor: Georgiana Fefea)
Eforturile oamenilor de stiinta de a demara noi misiuni de cercetare a planetelor apropiate sistemului nostru solar, in speranta ca vor identifica corpuri ceresti asemanatoare Pamantului nu mai sunt un secret pentru nimeni. NASA cauta deja de decenii o planeta care sa reproduca, chiar daca la o scara mai mica, conditiile de viata pe Terra. Insa cum ar fi daca am schimba regulile jocului si am cauta pe propria nostra planeta, locuri si conditii climatice care amintesc de ceea ce numim enigmatic peisaje… extraterestre? Citeste articolul.
*
3. Santorini. Evadeaza in Atlantida! (data publicarii: 30 iulie / autor: Marc Ulieriu)
Destinatie pretuita si aflata la mare cautare de milionari, vedete de film, staruri de muzica si sportivi din toate colturile lumii, dar accesibila si oamenilor obisnuiti, Santorini - considerat de multi drept cel mai frumos loc de vacanta din Grecia - este un taram contradictoriu: iti ofera mai putin decat te-ai fi asteptat, dar mai mult decat ti-ai fi imaginat vreodata. Citeste articolul.
*
4. Minuni turistice pe cale de disparitie (data publicarii: 8 noiembrie / autor: Daniel Nicolescu)
Patrimoniul cultural si cel natural - un dar al trecutului care ar trebui lasat mostenire viitorului - reprezinta doua surse de viata si de inspiratie primordiale. Locuri atat de diverse precum intinderile Parcului National Serengeti din Africa orientala, piramidele din Egipt, Marea Bariera de Corali din Australia sau catedralele baroce din America Latina alcatuiesc un patrimoniu mondial, ale carui situri, potrivit UNESCO, apartin, indiferent de teritoriul pe care sunt plasate, tuturor popoarelor. Multe dintre aceste situri traiesc suferinta unor amenintari ingrijoratoare. Citeste articolul.
*
5. Alternativele litoralului romanesc: plajele inca virgine (data publicarii: 11 mai / autor: Georgiana Fefea)
Nu va bucurati, voi cei care v-ati saturat de aglomeratie, dar nici nu va intristati, voi cei care militati pentru pastrarea unor crampeie de natura intacte. Articolul de fata nu este o invitatie la invazie turistica si nici una la distrugere. Citeste articolul.
Top 5 articole - MARATOANELE DESCOPERA
1. Top 10 fotografii paranormale (data publicarii: 13 iulie / autor: Marc Ulieriu)
Pasionatii fenomenelor paranormale s-au confruntat dintotdeauna cu scepticismul si ironia celor care nu cred in manifestari oculte dintr-un motiv cat se poate de clar: dovezi despre existenta supranaturalului - palpabile, probate "stiintific" si atestate de un numar larg si credibil de martori au intarziat sa apara. Se pare ca, precum initierea in societatile secrete, calea misticilor sau harul intelepciunii, nici portile de acces spre Lumea Suprasensibila nu se deschid oricand si tuturor. Citeste articolul.
*
2. Zeitgeist - comedia erorilor (data publicarii: 30 aprilie / autor: Marc Ulieriu)
Indiscutabil, este cel mai vizionat documentar independent distribuit pe internet, notorietatea sa in randul tinerilor depasind productii consacrate cu bugete de milioane de dolari. De cand a fost lansat si pana in prezent si-a castigat un numar consistent de fani, iar faima sa - in randul populatiei avide de conspiratii si dezvaluiri senzationale - este in continua crestere. Cu toate acestea, structura pe care e construit Zeitgeist se poate prabusi in orice moment. Ce ai spune daca ai afla ca tocmai documentarul care te indeamna sa iesi de sub valul de minciuni cu care esti sufocat si intoxicat de mass-media, iti ascunde Adevarul, inselandu-te cu buna stiinta? Citeste articolul.
*
3. Ce se afla in Padurea Baciu? (data publicarii: 15 iulie / autor: Nicu Parlog)
In inima Ardealului, intr-o zona cu aparenta atemporala, se gaseste, probabil, cel mai misterios loc din Romania. Multa cerneala a curs pe margine subiectului padurii Hoia-Baciu, la fel cum multi pasi ai curiosilor au strabatut aceasta poarta intre lumi, in speranta surprinderii unei farame de paranormal. Unii dintre ei au avut intr-adevar parte de experiente inexplicabile care provoaca fiori reci chiar si celor curajosi. Cercetatorii nu au incotro si ridica neputinciosi din umeri, lasand loc liber celor mai diverse speculatii care inflacareaza imaginatia amatorilor de fenomene paranormale. Citeste articolul.
*
4. Cele mai mari tradari din istoria Romanilor (data publicarii: 9 decembrie / autor: Mihaela Stanescu)
Cum ar fi aratat oare istoria fara tradatori si tradari? De la Burebista la Mihai Viteazul si pana la Tudor Vladimirescu, istoria noastra e presarata cu evenimente tragice, in care rolul principal a fost jucat de personaje fara scrupule care, prin josnicele lor fapte, au schimbat mersul istoriei si soarta romanilor. Citeste articolul.
5. Cei mai fiorosi 10 asasini in slujba Mafiei (data publicarii: 22 septembrie / autor: Marc Ulieriu)
In cultura populara, prin intermediul melodiilor, al romanelor politiste, dar mai ales al numeroaselor filme hollywoodiene care i-au fost consacrate, Mafia a capatat o imagine aparent umanista, bazata pe mituri urbane ce-i confera onorabilitate si respect. De la pusti saraci, crescuti in cartiere marginase, care vedeau prin ea unica cale de a se impotrivi destinului mizerabil ce le fusese sortit, pana la intelectuali si oameni de afaceri care ovationau vointa de putere sau barbatia si caracterul darz al mafiotilor, Mafia, machiata pana la sufocare de industria de divertisment, a inflacarat generatii intregi - nu de putine ori, Capone, Dillinger sau Luciano au fost priviti ca niste adevarati eroi. Istoria reala a crimei organizate, asa cum incercam sa o povestim in articolele ce compun acest maraton, este, insa, cu totul alta. Citeste articolul.
____________________________
Acestea au fost topurile celor mai citite articole publicate in 2009 de DESCOPERA.ro. Spune si tu care a fost articolul tau preferat din 2009 (indiferent daca face parte sau nu din acest top). Ramai pe DESCOPERA.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si articole din stiinta, tehnologie, natura si calatorii. In 2010 iti pregatim numeroase surprize: relansarea site-ului, o serie noua de maratoane, numeroase concursuri, dezvoltarea portalului de turism DESCOPERA TRAVEL si multe altele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu