miercuri, 2 noiembrie 2011

Femeile prea slabe pot avea probleme de fertilitate mai mari decât cele supraponderale / Stanescu Mihaela

Femeile prea slabe pot avea probleme de fertilitate mai mari decât cele supraponderale Galerie foto (1)
Când e vorba să aibă un copil, femeile subponderale pot fi în mare dezavantaj: deficitul ponderal este adesea asociat cu o scădere a şanselor de rămâne gravide, chiar şi prin fertilizare in vitro. Problema devine şi mai gravă în contextul actual, care promovează silueta foarte subţire drept cea mai la modă, făcându-le pe multe femei să se lupte pentru a atinge şi menţine o greutate care, de fapt, este sub cea normală.
Era cunoscut faptul că femeile slabe au un nivel mai scăzut de hormoni estrogeni, iar scăderea fertilităţii era pusă pe seama acestui deficit hormonal.
Însă un studiu realizat de dr. Richard Sherbahn, specialist în probleme de fertilitate, de la Advanced Fertility Center din Chicago, SUA, arată că deficitul hormonal nu este singurul factor implicat.
Femeile care recurg la fertilizarea in vitro primesc un tratament hormonal cu estrogeni, menit să pregătească corpul pentru sarcină şi să stimuleze ovulaţia.
Dr. Richard Sherbahn a analizat datele adunate în cursul a aproape 2.500 de proceduri de fertilizare in vitro, împărţind femeile implicate în trei categorii: supraponderale, subponderale şi cu greutate normală.
În urma procedurii, cca. 50% dintre femeile normoponderale au avut copii, comparativ cu 45% dintre cele suprapondrale (dintre care unele aveau o obezitate avasată) şi cu numai 34% dintre cele subponderale (cu indice de masă corporală de 14-18).
Toate femeile au produs, în urma tratamentului cu hormoni, aproximativ acelaşi număr de ovule, deci diferenţele în rata de succes a fertilizării se datorează unui factor apărut mai târziu.
Este posibil ca, la femeile subponderale, embrionul să nu se implanteze cu uşurinţă în uter deoarece ar exista mari şanse ca fătul să sufere din cauza subnutriţiei.
Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu