Grăsimile din suplimentele cu ulei de peşte pot opri medicamentele chimioterapeutice să îşi facă efectul, susţin cercetătorii.
În revista Cancer Cell, oamenii de ştiinţă au recomandat bolnavilor de cancer să nu ia astfel de suplimente. Cei doi acizi graşi implicaţi, care sunt de asemenea produşi de celulele stem din sânge, ajută tumorile să devină rezistente la tratamente.
Cercetătorii în domeniul cancerului din Marea Britanie recomandă pacienţilor să îşi întrebe medicii dacă aceste suplimente le-ar afecta viaţa.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul medical Universitar din Utrecht, Olanda, au investigat recent modul în care tumorile dezvoltă rezistenţă la tratament.
Experimentele pe şoareci au demonstrat că celulele stem din sânge răspund la cisplantină, o substanţă utilizată pe scară largă pentru tratarea cancerului. Celulele au început să producă acizi graşi cunoscuţi sub numele de KHT şi 16:4(n-3).
Aceşti acizi graşi intră într-o serie de reacţii chimice, care fac celulele canceroase să devină rezistente la chimioterapie.
Utilizarea unor medicamente care să blocheze producerea acestor acizi graşi împiedică dezvoltarea acestui tip de rezistenţă, sporind semnificativ eficienţa chimioterapiei.
Cercetătorii au avertizat că aceşti acizi graşi sunt prezenţi şi în produse cu ulei de peşte, disponibile pe piaţă.
În aşteptarea rezultatelor unor studii mai aprofundate privind mecanismul apariţiei rezistenţei tumorilor la chimiotrapie, ei au recomandat bolnavilor de cancer aflaţi în tratament să evite aceste suplimente şi să discute problema cu medicul lor oncolog.Cercetătorii în domeniul cancerului din Marea Britanie recomandă pacienţilor să îşi întrebe medicii dacă aceste suplimente le-ar afecta viaţa.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul medical Universitar din Utrecht, Olanda, au investigat recent modul în care tumorile dezvoltă rezistenţă la tratament.
Experimentele pe şoareci au demonstrat că celulele stem din sânge răspund la cisplantină, o substanţă utilizată pe scară largă pentru tratarea cancerului. Celulele au început să producă acizi graşi cunoscuţi sub numele de KHT şi 16:4(n-3).
Aceşti acizi graşi intră într-o serie de reacţii chimice, care fac celulele canceroase să devină rezistente la chimioterapie.
Utilizarea unor medicamente care să blocheze producerea acestor acizi graşi împiedică dezvoltarea acestui tip de rezistenţă, sporind semnificativ eficienţa chimioterapiei.
Cercetătorii au avertizat că aceşti acizi graşi sunt prezenţi şi în produse cu ulei de peşte, disponibile pe piaţă.
Sursa: BBC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu