duminică, 18 septembrie 2011

Optimismul e genetic

Optimismul e genetic

De Cecilia Stroe / 16 septembrie 2011 10:41 /
optimism
optimism
  • optimism
Potrivit unui studiu al cercetătorilor californieni, optimismul, autostima și convingerea că deții controlul asupra propriei vieți țin de tipul de variantă a genei pentru un receptor al oxitocinei cu care ești înzestrat.
O genă strâns legată de trăsături ale personalității precum optimismul, autostima și convingerea că te afli „la cârma” propriei existențe a fost identificată de un grup de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles. Într-un articol publicat în avanpremieră online, pe site-ul revistei „Proceedings of the National Academy of Sciences”, Shelley E. Taylor, care a condus studiul, a explicat că oamenii de știință se aflau în căutarea acestei gene de mulți ani. „Eram convins că trebuie să existe o genă responsabilă de aceste resurse psihologice, dar nu este cea la care mă așteptam”, a precizat cercetătorul.
Gena în chestiune codifică un receptor al oxitocinei (OXTR), un hormon al cărui nivel crește ca reacție la stress și care este asociat unor bune abilități sociale. Într-o poziție specifică, această genă se poate prezenta în două versiuni: o variantă „A” (adenina) și o variantă „G” (guanina), iar mai multe studii anterioare au sugerat că persoanele înzestrate cu cel puțin o variantă „A" au o sensibilitate accentuată la stres, capacități sociale reduse și un risc crescut de a dezvolta afecțiuni psihiatrice.
De această dată, cercetătorii au stabilit că, persoanele care în acea poziție specifică posedă două variante „A” sau o „A” și o „G” au niveluri substanțial mai scăzute de optimism și autostimă față de cele care dețin două „G”. „Uneori, oamenii privesc cu scepticism ideea că genele pot prezice orice tip de comportament sau stare psihologică. Cred că acum am demonstrat în mod definitiv că o fac”, a mai comentat Taylor, precizând că, totuși, acest lucru nu înseamnă deloc că le și determină, fiind doar unul dintre factorii care pot să influențeze decisiv comportamentul.

Sursa: Le Scienze

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu