miercuri, 27 iulie 2011

Tulburările de somn scad capacitatea de memorare. Studiu

Tulburările de somn scad capacitatea de memorare. Studiu
Tulburările de somn scad capacitatea de memorare. Studiu Tulburările de somn afectează abilitatea de memorare, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de știinţă de la Universitatea Stanford, California.
Cercetarea, realizată pe cobai, ar putea oferi o explicaţie pentru asocierea problemelor de memorie cu unele afecţiuni care includ boala Alzheimer și apneea în somn, informează BBC.
În urma experimentului realizat, experţii au constatat că tulburările de somn au îngreunat capacitatea cobailor de a recunoaște obiecte familiare. Specialiștii în somnologie susţin că somnul profund ajută creierul să evalueze evenimentele petrecute într-o zi și pentru a decide ce anume trebuie păstrat. Studiul a analizat tulburările de somn și a folosit o tehnică ce poartă numele de optogenetică în care celule specifice sunt proiectate genetic astfel încât pot fi controlate prin lumină.
Cercetătorii au ţintit un tip de celule ale creierului care joacă un rol cheie în coordonarea alternanţelor stărilor de somn și trezire. Apoi, oamenii de știinţă au trimis pulsurile de lumină direct în creierul șoarecilor în timp ce aceștia dormeau. Această acţiune a avut rolul de a perturba somnul șoarecilor fără a le afecta timpul total de somn. Ulterior, șoarecii de laborator au fost plasaţi într-o cutie cu două obiecte, dintre care unul fusese deja văzut de cobai. În mod normal, șoarecii ar fi petrecut mai mult timp examinând obiectul nou, lucru care s-a și întâmplat în cazul animalelor cărora nu li s-a perturbat somnul. Însă cei care au suferit tulburări de somn au devenit interesaţi de ambele obiecte, acest lucru indicând că memoria lor a fost afectată.
Dr. Luis de Lecea, coordonatorul studiului, a precizat că unul dintre factorii principali care au impact asupra memoriei este continuitatea somnului.
Probleme cu somnul au și persoanele dependente de alcool și persoanele care suferă de apnee în somn. Cercetătorii au concluzionat că, indiferent de timpul pe care ni-l petrecem dormind, o unitate minimă de somn neîntrerupt este crucială pentru consolidarea memoriei.
Dr. Neil Stanley, fostul președinte al Societăţii Britanice de Somnologie, a declarat că informaţiile acumulate pe parcursul zilei sunt stocate și asimilate de către creier atunci când dormim. "Acest studiu vine să evidenţieze faptul că persoanele care se confruntă cu tulburări ale somnului au probleme cu memoria, ele întâmpinând dificultăţi atunci când trebuie să asimileze diferite informaţii", menţionează dr. Stanley.

Autor: Gandul
Sursa: www.gandul.info  Miercuri, 27 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu