miercuri, 27 iulie 2011

Sfaturi medicale pentru cei care pleacă în străinătate

Sfaturi medicale pentru cei care pleacă în străinătate
Sfaturi medicale pentru cei care pleacă în străinătate Călătoriile în străinătate trebuie să fie o experienţă plăcută și interesantă. Însă, trebuie să luăm în considerare situaţiile neprevăzute în care ne putem îmbolnăvi. Pentru a vă face șederea cât mai ușoară și lipsită de griji, vă prezentăm un mic ghid care vă poate ajuta să preîntâmpinaţi problemele medicale ce pot apărea odată cu plecarea în străinătate.
Sfaturi generale
Înainte de pleca în vacanţă, verificaţi foarte bine itinerariul pe care pe care-l urmaţi pentru că riscurile apariţiei unor probleme medicale diferă de la ţară la ţară. În primul rând, consultaţi recomandările de călătorie ale statelelor în care mergeţi și care oferă informaţii privind riscurile medicale la care vă expuneţi în zonele ce urmează a fi vizitate. Site-ul Ministerului Afacerilor Externe și cel al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii trebuie neapărat verificate înainte de a vă aventura pe tărâm necunoscut, iar pentru întrebările la care nu găsiţi răspuns pe cele două portaluri, puteţi contacta Ministerul Sănătăţii.
Turiștii care suferă de boli cronice ar trebui să aibă la ei documente care descriu pe scurt starea lor de sănătate și trebuie să verifice înainte de a pleca din ţară ce li se acoperă în caz de îmbolnăvire prin intermediul asigurării de sănătate.
Sfaturi pentru potenţiale probleme de sănătate
ACCIDENTE Acestea sunt principalele cauze pentru grave probleme de sănătate. Toate tipurile de mașini și motoare sunt potenţiale surse de accidente care pot implica atât șoferii, cât și pasagerii sau pietonii. Traficul diferă de la ţară la ţară, iar situaţiile de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice sunt întâlnite oriunde în lume. Dacă turistul nu este obișnuit cu traficul dintr-o anumită regiune are un risc crescut de accident, atât în cazul în care se află la volanul mașinii, cât și în cazul în care este pieton. Pentru românii, printre ţările care ridică probleme privind accidentele în trafic se numără Marea Britanie și Malta (destinaţie de vacanţă pe perioada verii), ambele cu circulaţie inversă decât restul Europei.
ALTITUDINILE mai mari de 3.000 de metri pot cauza rău de munte care se manifestă prin ameţeli, dureri de cap, oboseală, frisoane și/sau vărsături. Există cazuri și de simptome mai severe precum edem pulmonar apărut la altitudini crescute sau letargie extremă. Turiștii ar trebui să se aclimatizeze anterior plecării în excursia plănuită sau să se expună treptat altitunii crescute (adică încep într-o zi cu altitudini de 600-1000 de metri, pauză de o zi și, ulterior, altitudini mai mari). Tutunul și alcoolul trebuie reduse atunci când urcaţi pe munte. Acetazolamida poate fi utilizata pentru a preîntâmpina răul de munte. Se recomandă, de asemenea, odihnă și aclimatizarea ulterioară. Dacă răul de altitudine continuă cu simptome severe, turistul trebuie să coboare de urgenţă.
EXPUNEREA LA ANIMALE prezintă riscul de rabie, precum și de alte boli mai puţin cunoscute. Afecţiunea este mai rară în cazul ţărilor dezvoltate, însă turiștii trebuie să evite să se joace cu animalele nefamiliare. Profilaxia împotriva virusului rabic poate fi indicată pentru turiștii care au în plan vizite prelungite în ţările cu zone cu risc epidemic mare.
MEDICAMENTE Verificaţi contraindicaţiile medicamentelor pe care le luaţi în mod normal. Antiacidele și antidiareicele interferă frecvent cu absorbţia de medicamente. Atenţie și la medicamentele pe care le cumpăraţi din străinătate. Acestea pot fi contrafăcute  și ineficiente, chiar nesigure.
INFECŢII TRANSMISE SEXUAL sunt răspândite în multe ţări și au, cel mai probabil, o rezistenţă mai mare la antibiotic decât în România. Se recomandă folosirea prezervativelor la contactul cu un partener sexual din străinătate.
EXPUNERE LA SOARE În ţările tropicale, la altitudini foarte înalte, pe zăpadă sau în apă, razele solare sunt mult mai puternice decât vă așteptaţi. Turiștii trebuie să folosească loţiuni de protecţie solară (un factor de protecţie de cel puţin 30), să poarte pălării albe și ochelari de soare. Tetraciclina și ciprofloxacinul – care sunt adesea recomandate turiștilor pentru diaree și profilaxia malariei – pot provoca arsuri solare.
ÎNOT Zonele de scăldat (cu excepţia piscinelor clorurate) pot fi contaminate cu microbi, așa că mare atenţie unde înotaţi.
VACCINURI Cu precădere, turiștii trebuie să fie atenţi la cerinţele privind vaccinarea împotriva febrei galbene pentru toate ţările unde acest vaccin este o condiţie. Regulile internaţionale prevăd neobligativitatea vaccinului doar în cazul în care turistul are contraindicaţie de la medic.
POST CĂLĂTORIE Dacă vă îmbolnăviţi pe perioada vacanţei, odată întorși în ţară vi se recomandă vizitarea medicului. Faceţi-vă niste analize la întoarcerea din vacanţă dacă aţi fost în zone una apa nu era potabilă, infecţiile transmise sexual erau răspândite sau unde cazurile de tuberculoză erau comune.
MUSCĂTURI DE INSECTE Artropodele pot transmite boli care vă pot pune chiar și viaţa în pericol, precum malaria, febra galbenă, encefalite virale, tifos și multe altele. Vă sfătuim să scurtaţi plimbările pe seară în zonele de ţară, să purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi (cu precădere seara). Purtaţi pantofi, teneși, încălţăminte închisă etc și, întotdeauna, scuturaţi-o înainte de a o încălţa. Folosiţi spray-uri împotriva insectelor pentru zonele neacoperite ale corpului. Seara evitaţi să folosiţi creme de corp, parfumuri, săpunuri sau after-shave.

Autor: Doctori online
Sursa: www.doctorionline.ro  Miercuri, 27 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu