Guvernul australian i-a aprobat gigantului petrolier Shell proiectul de exploatare a unor zăcăminte de gaz natural în apropierea unui recif care a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial cu doar două săptămâni în urmă.
Reciful Ningaloo este considerat o comoară naturală care se întinde pe 260 de kilometri de-a lungul coastei de vest a Australiei, găzduind sute de specii de peşti tropicali şi corali. La sfârşitul lunii iunie 2011, UNESCO a înscris zona de coastă Ningaloo pe lista Patrimoniului Mondial datorită recifului, ţestoaselor şi balenelor albe care trăiesc aici.
Ecologiştii avertizează că zona este în pericol, după ce guvernul australian a dat undă verde companiei Shell să exploateze zăcăminte din zonă. Paul Gamblin de la WWF afirmă că guvernul nu i-a solicitat companiei o evaluare de mediu completă, având în vedere faptul că aceasta îşi extinde arealul exploatat, limitat anterior la nordul ţării.
Reprezentanţii companiei Shell au declarat că în cadrul companiei se cunoaşte şi se respectă biodiversitatea din regiunea Ningaloo, de care se va ţine seama în realizarea planurilor de exploatare. Compania îşi propune să exploateze zăcăminte de gaz natural aflate la 70 de kilometri de reciful Ningaloo şi la 50 de kilometri de Rezervaţia Marină Ningaloo şi zona inclusă în Patrimoniul Mondial.
Tony Burke, ministrul australian al mediului, a declarat că Australia şi-a pus la punct legislaţia de mediu după catastrofa de acum doi ani, când o cantitate imensă de petrol a fost deversată în Marea Timorului: "Ministerul a adoptat un proces riguros de evaluare a exploatărilor în larg, iar propunerea companiei Shell a fost acceptată ca urmare a faptului că proiectul respectă normele de siguranţă".
Sursa: AFP
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu