Majoritatea turiştilor care merg în Tallinn ajung via feribot de la Helsinki sau Sankt Petersburg. De cele mai multe ori Tallinn este doar un oraş auxiliar într-o călătorie mai lungă prin Finlanda.
Corespondentul Descoperă.ro, bloggerul Răzvan Pascu a vizitat de curând Finlanda şi a alocat 2 zile şi capitalei Estoniei. Pare că a meritat.
De la Helsinki, via feribot faci aproximativ 2 ore până la Tallinn, iar biletul costă în jur de 50 euro dus-întors, preţurile variind foarte puţin în funcţie de compania pe care o alegi şi dacă îţi cumperi bilet online sau de la chioşc. Dacă veţi ajunge la Helsinki puteţi să aruncaţi înainte o privire pe site-urile companiilor Eckero Line, Linda Line, Tallink sau Viking Line - toate aceste companii au curse Helsinki-Tallinn şi puteţi face rezervările pentru bilete online. Eu am ales compania Linda Line pentru că preţul mi s-a părut cel mai bun, orele la care erau programate cursele erau potrivite pentru mine şi aveam şi un discount de 10% la rezervarea online.
Una sau maxim două zile pentru Tallinn sunt mai mult decât suficiente pentru a-l explora şi pentru a te bucura de aerul sau medieval. Desigur, există persoane care susţin că o săptămână nu îţi ajunge, iar părerea lor nu poate fi combătută pentru că fiecare se simte altfel în oraşul care îţi aminteşte de poveştile fraţilor Grimm, Tallinn.
Ca să vă faceţi o impresie, aş spune că se aseamănă pe alocuri cu Sibiul, Braşovul ori Sighişoara de la noi din ţară, sau cu Praga (Cehia), însă se bucură de două mari avantaje: clădirile sunt exemplar renovate şi centrul sau istoric este mult mai mare decât zona istorică a oraşelor pe care le-am enumerat mai sus. De fapt, majoritatea turiştilor nici nu ies din zona istorică, preferând să petreacă câteva ore bune pe străduţele pietruite, printre bisericile impunătoare şi casele colorate, savurând bunătăţi la cafenele din zonă şi ascultând muzică live pe la terase sau chiar prin biserici. Sincer, cred că celor care le place foarte mult Praga, probabil că vor fi în extaz la Tallinn.
Înainte de a te avânta în zona istorică, întreabă la hotel de o hartă a Oraşului Vechi, întrucât te va ajuta să te descurci şi să identifici obiectivele importante. Eu am început plimbarea prin Talinn pe strada Viru, pe care o recunoşti după florăriile din capătul străzii. Am descoperit cu surprindere o atmosferă complet diferită de Helsinki, mulţi turişti veniţi la pachet cu agitaţia şi gălăgia lor şi multe obiective de vizitat, ca în orice mare oraş european.
Am luat aglomeraţia în piept şi m-am avântat în susul străzii Viru, până ce am ajuns într-o piaţetă străjuită de restaurante. Unul dintre ele era şi celebrul restaurant medieval Olde Hansa, unde o hangiţă m-a servit cu alune dulci şi cu diverse mirodenii şi mi-a oferit un schnapps gratuit dacă voi reveni să servesc masa în restaurant, ceea ce oricum aveam de gând să fac. Piaţeta cu restaurante este fix în spatele Vechii Primării a oraşului, care şi acum este inima întregului oraş. Pentru o privelişte asupra acestei părţi a oraşului poţi urcă în turnul primăriei, care din păcate, la momentul vizitei mele era închis.
Piaţa Raekoja, unde se află şi primăria, este străjuită de clădiri din secolele 15-18, bine-restaurate, care adăpostesc cafenele şi restaurante. În colţul opus faţă de primărie se află prima farmacie a oraşului, funcţională din 1422, care în prezent adăposteşte şi un muzeu.
Urmând străduţele din stânga sau dreapta farmaciei, vei ajunge la Biserica Sfântului Duh, o clădire albă, simplă şi cu interior din lemn. În schimbul unei taxe de intrare modice, de 1 euro pentru adulţi şi 50 cenţi pentru studenţi, poţi vizita interiorul bisericii şi dacă ai noroc, poţi asista la un concert de muzică medievală, aşa cum mi s-a întâmplat mie.
De aici poţi coborâ până în strada Vene, stradă artizanilor cu produse handmade şi a galeriilor de artă, unde vei descoperi Mănăstirea Dominicană şi Biserica Sf. Petru şi Pavel, unde deşi intrarea este gratuită, regulile sunt foarte clare iar fotografiatul este strict interzis. Din strada Vene mulţimea te va ghida spre aleea Katarina Kaik, cu multe ateliere de negustori, artizani, magazine de sticlărie şi ateliere de păpuşi.
Odată încheiată prima buclă din inima Tallinn-ului, şi ajuns din nou în strada Viru, m-am îndreptat spre dealul Toompea, în vârful căruia domneşte catedrala ortodoxă Alexander Nevsky, cu domurile sale specifice arhitecturii ruseşti.
Ca o ultima plimbare în oraşul vechi, din Toompea te poţi întoarce în oraşul vechi pe strada Pikk, cu case bine renovate, muzee, galerii de artă şi impozanta biserică a Sf. Olaf.
Până să ajungi la biserica Sf. Olaf însă, trebuie să treci pragul mini-muzeului marţipanului. Muzeul este amenajat într-o clădire veche, pe două etaje. Parterul adăposteşte un magazin de figurine din marţipan iar la subsol se află muzeul propriu-zis, unde sunt expuse figurine de desene animate, cântăreţi celebri, reproduceri din poveşti - toate din marţipan.
Pentru cei interesaţi, în special pentru cei mici, există posibilitatea ca în schimbul a 3 euro să poţi modela propria ta figurină de marţipan. Ţi se pune la dispoziţie o bucată de marţipan, culori alimentare, ustensile pentru modelat şi bineînţeles, modele. Mai multe detalii puteţi afla de pe site-ul Martsipan.ee
De aici, următoarea oprire este biserica Sf. Olaf, a cărei principală atracţie este turnul său care oferă o panoramă unică asupra oraşului. Vizitarea bisericii este gratuită, iar pentru turn se plăteşte o taxă de 2 euro. Turnul este deschis de Luni până Vineri, până la ora 18.00.
Aici mi-am încheiat hoinăreala turistică şi m-am îndreptat spre restaurantul Olde Hansa pentru o cină medievală cu aperitive din peşte, somon la grătar cu linte şi grâu şi mâncare de miel himalaian, stropit cu bere tare cu mirodenii, obligatoriu făcută în casă. Tot festinul pentru două persoane a costat în jur de 40 euro, însă experienţa a meritat pe deplin.
Cum ajungi la Tallinn?
Cel mai simplu ar fi să zburaţi cu Finnair până la Helsinki şi de acolo cu feribotul până la Tallinn. O altă variantă ar fi cu Air France la Stockholm, Suedia, şi de acolo să mergeţi o noapte cu Viking Line. Dacă aveţi mai mult timp merită şi un traseu prin Ţările Baltice.
Ghid turistic
Înainte să ajungeţi la Tallinn ar fi bine să citiţi câteva lucruri despre oraş. Puteţi descărcă de aici un ghid turistic gratuit despre Tallinn şi mai multe informaţii puteţi afla la centrul de informare turistică aflat în mijlocul Centrului Istoric. Tot aici găsiţi şi hărţi cu oraşul şi cu Centrul Vechi.
Tallinn Card
Există un card pe care îl puteţi cumpără la Tallinn pentru a avea intrări gratuite la 41 de atracţii turistice din oraş, transport în comun gratuit, acces gratuit la patinoar, grădina zoologică sau la trenuleţul care se plimbă prin Centrul Istoric, hărţi şi alte discounturi. Un card valabil 48 de ore costă 32 de euro, iar pentru un card de 6 ore veţi plăti 12 euro, pentru 24 de ore costă 24 de euro şi pentru 72 de ore costă 40 de euro.
Unde vă cazaţi in Tallinn?
Eu am ales hotelul City Portus. Este în port, lângă terminalul D, îl găsiţi la un preţ bun care include şi mic dejun (50 de euro cameră dublă), iar până la terminalul Linda Line (de unde pleacă cursele Linda Line spre Helsinki) faci 10 minute pe jos. Tot 10 minute pe jos faci şi până în Centrul Vechi, iar cu taxiul te costă 5 euro.
Razvan Pascu este blogger de turism si scrie pe cel mai citit blog de calatorii din Romania. Razvan calatoreste prin toata lumea si incearca sa le reaminteasca romanilor ca orice calatorie este o lectie de viata. Impresiile sale pot fi citite si pe pagina de Facebook RazvanPascu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu