Craniul unuia din cei mari mari prădători marini descoperiţi a fost expus într-un muzeu din Anglia. Se crede că pliozaurul în cauză a fost unul din cei mai feroce prădători care au trăit pe Terra.
Fosila a fost descoperită în Dorset, iar specialiştii au avut nevoie de un an şi jumătate pentru a extrage capul fosilei din rocă. Craniul, care a fost recuperat în proporţie de 95%, aparţine uneia din cele mai mari şi mai bine păstrate fosile de pliozaur.
Fosila veche de 155 de milioane de ani a fost descoperită de un colecţionar din zonă, Kevan Sheehan, care a adunat bucăţi din craniu în perioada 2003-2008, pe măsură ce acestea se desprindeau de pe stâncile din apropierea oraşului Weymouth.
Pliozaurul a trăit în oceane în perioadele jurasic şi cretacic ale erei mezozoice şi arăta ca un crocodil alimentat cu steroizi. Craniul de 2,4 metri sugerează faptul că animalul avea o lungime totală între 15 şi 18 metri. Cercetătorii estimează că acest animal ar fi putut muşca şi rupe în două un automobil, fiind capabil de una dintre cele mai puternice muşcături întâlnite în lumea animală.
În craniul expus se pot observa orbitele ochilor situate în partea superioară, scobiturile în care existau muşchii extrem de puternici care puneau fălcile în mişcare şi lăcaşurile imense în care se aflau dinţii ascuţiţi.
Corpul animalului nu a fost găsit şi există posibilitatea să nu se fi fosilizat. Specialiştii de la Universitatea Southampton examinează fosila cu ajutorul computerului tomograf pentru a stabili dacă face parte dintr-o specie nouă. Dimensiunile sale deosebite indică posibilitatea ca prădătorul să aparţină unei specii încă necunoscute.
Surse: BBC News şi Dorset County Museum
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu