La două milenii distanţă de la moartea lui Iisus din Nazaret, oamenii de ştiinţă continuă să caute un diagnostic exact al mecanismelor fiziologice ce au dus la moartea sa. Acum, un doctor american susţine că a rezolvat acest mister, oferind o nouă ipoteză referitoare la moartea pe cruce a lui Iisus.
Joseph Bergeron, un medic din Terre Haute, Indiana, a început să fie intrigat de acest subiect atunci când a fost nevoit să ţină un discurs în faţa unui grup de tineri creştini, studenţi la medicină. Căutând un subiect pe care aceştia să-l considere interesant, Bergeron a descoperit că, de-a lungul timpului, mai mulţi specialişti în medicină au încercat să explice motivele exacte ale morţii lui Iisus.
Există cel puţin 6 ipoteze în ceea ce priveşte moartea lui Iisus, relatează Bergeron în lucrarea sa, publicată în Journal of Forensic and Legal Medicine. Una dintre ele susţine că bătăile suferite de acesta şi stresul asociat crucificării ar fi putut provoca apariţia unui cheag într-unul din vasele de sânge din plămân, ducând la moartea prin embolism pulmonar. Printre alte variante enunţate de cercetători se numără cea conform căreia Iisus nu a mai putut respira din cauza poziţiei, murind sufocat, sau că a intrat într-o stare de şoc letală - aceste două idei fiind susţinute de studiile efectuate recent asupra cauzelor morţii persoanelor ce au fost torturate. Deşi în Biblie, în Evanghelia lui Ioan, se relatează că soldaţii romani au descoperit că Iisus era mort atunci când a fost dat jos de pe cruce, anumiţi cercetători sugerează că de fapt acesta era viu, fiind omorât atunci când a fost împuns în coastă cu suliţa. În Biblie este scris că, după ce a fost dat jos de pe cruce, "unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă", iar cei ce susţin că Iisus era în continuare viu în acel moment se bazează pe presupunerea că dintr-un cadavru, sângele nu poate curge.
Niciuna dintre aceste teorii nu par suficiente pentru a explica moartea relativ rapidă lui Iisus, la doar 6 ore după ce a fost crucificat, susţine Bergeron. De aceea, el susţine o nouă ipoteză pentru a explica ceea ce s-a petrecut atunci când Iisus a murit. Doctorul consideră că un rol cheie a fost jucat de "coagulopatia indusă de traumă", nume dat de el unei combinaţii letale de factori.
În ultimii 10 ani, medicii din camerele de gardă au descoperit această combinaţie de factori ce apar la 25% dintre pacienţii ce au suferit traume, factori ce facilitează decesul rapid. "Triada letală" este formată din scăderea rapidă a temperaturii corpului (hipotermie), pierderea capacităţii de coagulare a sângelui (lucru ce provoacă sângerări necontrolate) şi o aciditate anormală a sângelui, care provoacă dereglări serioase asupra unui număr mare de reacţii biochimice. "Nici cele mai bune spitale din lume nu reuşesc să controleze această cascadă letală de evenimente", spune Bergeron.
Bergeron a încercat să explice cum ar fi fost ucis Iisus de această "triadă letală". Astfel, hipotermia ar fi putut fi provocată de temperaturile scăzute înregistrate la începutul lunii aprilie, atunci când ar fi fost crucificat Iisus (conform documentelor religioase). Apoi, coagulopatia ar oferi o explicaţie atât pentru moartea rapidă a lui Iisus, cât şi pentru faptul că din corpul său a putut curge sânge după moarte, deoarece aceasta provoacă acumularea de lichide în corp.
Totuşi, ipoteza lui Bergeron este contestată de un alt cercetător ce a studiat moartea lui Iisus. Piers Mitchell, un antropolog de la Universitatea Cambridge, s-a declarat dezamăgit că articolului lui Bergeron a fost acceptat spre publicare, "deoarece ipoteza privind coagulopatia nu este una nouă". Acesta a mai spus că nu există suficiente date pentru a verifica ipotezele privind moartea lui Iisus, deoarece "crucificările efectuate de romani nu lăsau dovezi fizice pe care să le putem descoperi, deoarece, de cele mai multe ori, cadavrele erau lăsate alături de gunoaie, pentru a fi mâncate de câini sălbatici şi de către hiene".
Sursa: Science
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu