luni, 2 mai 2011

Petrolul toxic: expunerea prenatală la chimicalele din ţiţei - asociată cu malformaţiile inimii

Petrolul toxic: expunerea prenatală la chimicalele din ţiţei - asociată cu malformaţiile inimii
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă din SUA au demonstrat că expunerea la etilbenzen – un compus chimic prezent în ţiţeiul brut – măreşte considerabil riscul apariţiei malformaţiilor cardiace congenitale.
Studii anterioare sugeraseră o asociere între chimicalele din mediu şi apariţia defectelor congenitale ale inimii.
Noul studiu a indicat o corespondenţă semnficativă între expunerea la anumite substanţe chimice şi apariţia malformaţiilor cardiace, o cauză importantă a mortalităţii infantile şi sursă a unor probleme care pot afecta sănătatea de-a lungul întregii vieţi.
Cercetătorii de la Colegiul Medical din Wisconsin, SUA, au colectat probe de materii fecale de la 135 de nou-născuţi cu malformaţii cardiace şi 432 de bebeluşi sănătoşi şi au căutat să identifice prezenţa a 17 substanţe provenite din petrol.
La 82% dintre copii a fost identificată prezenţa a cel puţin una dintre substanţele căutate.
Asocieri semnficative au fost găsite în cazul etilbenzenului şi al tricloroetilenei, un compus chimic folosit pentru degresarea metalelor: copii de rasă albă expuşi la etil benzen prezentau un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta malformaţii cardiace.
În cazul expunerii la tricloroetilenă, nou-născuţii de culoare prezentau un risc de apariţie a defectelor congenitale ale inimii de 8 ori mai mare, iar nou-născuţii de rasă albă - de 2 ori mai mare.
Deşi, în opinia autorilor studiului, mai sunt necesare investigaţii viitoare pentru a confirma aceste asocieri, rezultatele acestui studiu arată că expunerea la chimicalele din petrolul brut - un risc posibil în cazul unor deversări masive, cum a fost cea din anul 2010 din Golful Mexic - ca şi la produsele derivate din petrol, reprezintă un risc major pentru sănătatea populaţiei.
Alte surse de etilbenzen - în afară de ţiţei - sunt reprezentate de gazele de eşapament, de vaporii proveniţi de la instalaţiile de pompare a petrolului şi de fumul de ţigară.
Sursa: Discovery News si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu