sâmbătă, 28 mai 2011

10 propuneri pentru o vacanţă cu rucsacul * Autor: Nicu Parlog

10 propuneri pentru o vacanţă cu rucsacul
Chiar şi in lumea noastră ultratehnologizată şi din ce în ce mai artificială, milioane de furnici truditoare visează cu ochii deschişi la zilele de vacanţă în care se vor aventura în lumea largă echipaţi doar cu rucsacul din spate şi biletele de avion.
Aventura, libertatea, neprevăzutul şi chiar riscul vin la pachet, sau mai bine zis la rucsac...

India



Unii o iubesc, declarându-se cuceriţi definitiv de farmecul străvechi al locurilor, alţii o urăsc, jurându-şi sa nu mai calce în viaţa lor într-un loc atât de mizer şi nesigur.

Dincolo de extremele gusturilor şi preferinţelor umane, India rămâne o ţară cât un continent, plină de contraste în care se amestecă lumi, popoare, destine, trăiri şi mistere.


Minunile naturale ale piscurilor Himalayei, plajele exotice, junglele fremătând de viaţă, multicolorul furnicar uman din oraşe, deşerturile aducerilor aminte, magia templelor, imensele plantaţii de ceai, toate acestea sunt doar câteva frânturi din imensul evantai viu prin care se revelează India îndeosebi pentru cel care o descoperă pe jos, doar cu un rucsac în spate.

Principalul avantaj al unui astfel de sejur aparent riscant este reprezentat de factorul financiar. Turistul "per pedes" beneficiază de o reţea feroviară remarcabilă care uneşte principalele destinaţii turistice ale Indiei. Avioanele particulare constituie şi ele o alternativă, evident, dacă aveţi îndeajuns de mulţi bani. Autobuzele şi microbuzele sunt şi ele foarte des întâlnite, deci nu lipsesc deloc toate mijloacele de transport.

Georgia



Cea din Caucaz, nu statul american cu acelasi nume...

Este o adevărată bijuterie, un tărâm uitat plin de mistere, cu o cultură şi o civilizaţie vii, originale şi seducătoare. Istoria, bisericile, monumentele precum şi cadrul sau natural fac din Georgia un adevărat paradis pentru toţi curajoşii cu ruscac, cu atât mai mult cu cât mare parte din teritoriul georgian este încă natural, plin de vestigii istorice şi nestricat de industrie şi aşa-zisa "civilizaţie". Mica ţară caucaziană are doar 4,4 milioane locuitori şi constituie una dintre ţările lumii care merită vizitate cu orice ocazie.

Pentru turistul cu rucsac, aventura începe odată cu aterizarea pe aeroportul din Tbilisi, unul dintre cele mai vechi oraşe europene, plin de monumente, biserici şi muzee.

Se impune şi o vizită în ţinutul Kazbegi, care găzduieşte unul dintre cele mai importante edificii-simbol ale Georgiei, mănăstirea Tsminda Sameba. Alt oraş care merită văzut este Gori, locul de naştere al celui mai crunt dictator al Istoriei, Iosif Visarionovici Stalin.

Regiunile muntoase Khevsureti, Mtiuleti, Racha şi Svaneti sunt absolut splendide, iar litoralul georgian al Mării Negre din provincia autonomă Adjaria, este un vis frumos care nu are nimic comun cu pestriţa şi aglomerata porţiune autohtonă dintre Năvodari şi Vama Veche...

Pe scurt, Georgia este probabil singura ţară din lume unde ospitalitatea este ridicată la rang de religie. Oamenii sunt temperamentali, uneori duri şi mândrit dar plini de spirit şi umor.

Conform tuturor ghidurilor internaţionale de turism, georgienii sunt consideraţi printre cei mai prietenoşi oameni de pe pământ.

Şi vinul, evident nu uitaţi vinul!!! Georgia este ţara unde a fost cultivată pentru prima dată viţa de vie, iar vinurile georgiene rivalizează cu cele din Franţa. Ca să nu mai spun că sunt şi mult mai ieftine...

Uganda



În ciuda prejudecăţilor şi temerilor care ne vin instantaneu în minte când ne gândim la o ţară din lumea a treia precum Uganda, ultimele trenduri de turism susţin că această ţară este nici mai mult nici mai puţin decât "cel mai bine păstrat secret al Africii".

Priveliştile naturale ale Ugandei se numără printre cele mai frumoase de pe întregul Continent Negru:
-Munţii Lunii, cel mai înalt lanţ muntos al Africii, spectaculoasa cascadă Murchison sau Parcul Naţional Rwenzori, unul dintre cele câteva locuri din lume unde mai pot fi admirate în sălbăticie impresionantele gorile de munte.

Drumeţitul cu rucsac in Uganda nu este la fel de ieftin precum cel din unele ţări ale Asiei, dar costurile nu sunt deloc mari, un turist cheltuind în medie pentru căteva mese zilnice şi un loc decent de dormit suma de aproximativ 20 $.

Printre cele mai căutate trasee turistice din Uganda, se remarcă aşa-zisul "gorilla treking" din Parcul National Bwindi. Junglele dese de aici asigură hrană şi adăpost pentru jumătate din numărul gorilelor de munte care mai supravieţuiesc în lume la ora actuală.

Din nefericire, protejarea acestor animale nu este subvenţionată de stat, prin urmare costul unui traseu în parc este de 500$, mare parte din suma biletului fiind folosită la plata rangerilor care păzesc gorilele de braconieri. Toate destinaţiile turistice ugandeze pot fi acoperite prin trasee de autobuz, iar preţul unei călătorii este simbolic.

Polonia



O escapadă cu rucsacul pe Bătrânul Continent nu ar trebui să excludă o vizită prin Polonia, una dintre cele mai frumoase ţări din estul Europei. Este o ţară cu o istorie tumultuoasă şi intrigantă, cu comori culturale incredibile, oraşe medievale, sute de castele, peisaje montane pitoreşti, plaje idilice şi un cadru natural foarte bine păstrat şi ocrotit.

Polonia este o ţară relativ întinsă, prin urmare majoritatea turiştilor se limitează la vizitarea Cracoviei unul dintre cele mai interesante oraşe europene. Cracovia poate rivaliza oricând cu Praga, Budapesta sau Viena la capitolele şarm, eleganţă, arhitectură, obiective culturale şi nu în ultimul rând, preţuri!

Un alt oraş polon foarte potrivit pentru parcurgerea cu piciorul este Wroclaw, capitala regiunii Silezia de Jos. Oraşul tronează întins peste 12 insule de pe râul Odra, toate insulele fiind conectate între ele prin 130 de poduri.


Natura Poloniei este la fel de generoasă şi fascinantă precum oraşele sale. O destinaţie potrivită pentru iubitorii de natură este Parcul Naţional Slowinski, cu lacurile sale întinse, "pădurile" de stufăriş şi dunele mişcătoare de nisip.

Cel mai bun mijloc de a te deplasa prin Polonia este prin intermediul trenurilor. Sistemul feroviar al ţării panilor de odinioară, acoperă orice regiune iar preţurile biletelor sunt rezonabile.

Argentina



Cu munţii, gheţarii, pampasul nesfârşit, lacurile, oraşele cosmopolite si preţurile foarte scăzute comparativ cu ţările occidentale, Argentina este un adevărat regal pentru drumeţul cu rucsac în spate. Este o ţară cu o suprafaţă imensă, aproape cât a Indiei, unde te poţi bucura nestingherit(ă) de peisaje superbe, zone uriaşe nestricate de activităţile umane şi nu în ultimul rând, o gastronomie delicioasă şi extrem de originală.

În comparaţie cu vecinele ei cele mai importante, Brazilia şi Chile, Argentina este fără doar şi poate, un chilipir serios.

Mai ales după criza economica dintre anii 2001-2002, care a devastat economia ţării, Argentia a devenit o destinaţie super-ieftină pentru nomazii moderni cu rucsac în spate.

În prezent, preţurile au crescut uşor odată cu stabilizarea economică, dar poţi trăi regeşte cu doar 20$ pe zi. Evident, doar dacă eşti genul care nu pierde timpul în baruri sau restaurante luxoase.

Nu uita! Căt timp eşti în Argentina nu rata fripturile locale din carne de vită care au dus faima ţării în lumea întreagă!

Sunt zeci de feluri cu sute de reţete, pe care cu siguranţă nu le vei mai mânca altundeva.
Printre cele mai apreciate destinaţii turistice, se numără Patagonia, o regiune uriaşă, sălbatică care oferă experienţe pentru care a meritat să ajungi aici, la capătul lumii.


Cănd călătoreşti ăn Argentina, cei mai mulţi bani se duc pe transporturi.

Cea mai bună variantă rămane sub forma autobuzelor, sunt ieftine iar calitatea condiţiilor de transport este surprinzătoare.

Australia



Este capitala mondială a turismului cu rucsac! Cu toate că, la fel ca Argentina, este situată în celălalt "colţ" al lumii, Australia merită străbătută pe îndelete. Reţineţi totuşi că este o ţară pretenţioasă, care face parte cu mândrie din Commonwealth, iar acest aspect costă...

Australia nu este deloc o destinaţie ieftină, iar preţurile pentru mâncare, transport şi cazare sunt piperate comparativ cu cele din Europa de Est sau America de Sud. Totuşi, este o experinţă care trebuie trăită macar odată în viaţă.

De la oraşe ultramoderne precum Sidney şi Melbourne, înţesate cu cluburi, restaurante şi obiective culturale, la sălbăticii izolate, totul merită admirat.

Magnifica Mare Barieră de Corali, stânca magică Uluru sau incredibila Great Ocean Road, o autostradă care mărgineşte oceanul, nu trebuie ratate cu niciun preţ.

Transportul intern este foarte bine pus la punct. Trenurile, reţelele de autobuze şi microbuze acoperă întreaga ţară, nemaipomend că poţi profita de cursele aeriene cu preţuri mici de tipul Jetstar sau Virgin Blue.

Maroc



Miresmele şi culorile, deşertul sălbatic, coasta marină superbă, peisajele montane uluitoare şi bineînţeles gastronomia marocană reprezintă tot atâtea motive serioase pentru o excursie pe cont propriu în acest paradis turistic nord-african.

Farmecul ţării provine din amestecul unic şi armonios al culturilor europene, africane şi arabe. În contrast cu alte ţări africane unde turismul cu rucsac este deopotrivă scump şi periculos, Marocul este o destinaţie perfectă pentru călătorii singuratici (de preferinţă bărbaţi, pentru femei nu este indicată o astfel de aventură de una singură sau cu grupul de prietene într-o ţară musulmană)

În ceea ce priveşte costurile, o zi în Maroc "arde" între 20-30$, depinzând de necesităţile fiecăruia.

Oraşele sunt literalmente înţesate cu hosteluri, iar mai multe căi ferate leagă principalele oraşe ale ţării: Marrakesh, Tanger, Casablanca şi Rabat.

Dacă tot sunteţi în Maroc, încercaţi sutele de varietăţi de cous-cous, plăcintele cu carne , precum şi imensa varietate de deserturi şi dulciuri disponibile.

Tineţi cont neapărat şi de climă, deoarece verile sunt greu de suportat. Cele mai bune perioade pentru vizitarea Marocului sunt din lunile martie, aprilie şi mai, precum şi septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie.


Irlanda



Republica care ocupă cea mai mare parte a insulei cu acelaşi nume din Atlanticul de Nord este o destinaţie care nu trebuie să lipseasca din planurile niciunui călător "rucsacist" care se respectă. Aici găsiţi imagini pitoreşti depsrinse parcă din legendele vechilor celţi, o infrastructură rutieră, feroviară şi aeriană deosebit de bine pusă la punct, şi nu în ultimul rând oameni extraordinari, foarte drăguţi şi ospitalieri.

De la celebrele pub-uri irlandeze care mustesc de viaţă şi veselie, la coastele stancoase mărginite de Atlantic, Irlanda nu vă va dezamăgi.

Vastitatea peisajelor, frumuseţile naturale rămase intacte, combinate cu istoria bogată a locurilor, cultura unică, tradiţiile rămase vii şi, evident, mult iubita bere originală irlandeză vă vor garanta o reântoarcere pe meleagurile elfilor, zînelor şi tuturor făpturilor minunate din imaginarul mitologic celt!

Secrete: nu plecaţi fără să vizitaţi Connemara, o spectaculoasă şi izolată coastă marină, magicele insule Aran şi munţii înceţoşaţi din Parcul Naţional Killarney.
Turcia



Dacă v-aţi găndit deseori la Turcia ca la o destinaţie mai degrabă pentru românul care îşi încarcă nevasta şi plozii gălăgioşi în maşină, pentru a se lăfăi mai apoi prin Antalya, Kusadasi, Bodrum sau Istanbul, mare greşeală aţi făcut !


Fosta Înaltă Poartă şi Imperiu Otoman de frica căruia Europa a tremurat secole de-a răndul este astăzi un adevărat magnet pentru iubitorii de aventuri cu rucsacul hai-hui prin lume!

Turcia este un viitor gigant economic şi militar, o minunată poartă unde Orientul şi Occidentul se amestecă armonios la tot pasul, cu o cultură şi civilizaţie vaste şi surprinzătoare, precum şi cu un cadru natural foarte bine păstrat şi ocrotit.

Lista bijuteriilor turistice din Turcia este nesfârşită: de la scenele pitoreşti din parcul national Nemrut Dagi Milli, la crestele înzăpezite ale Caucazului de Sud, de la ruinele antice din Ani sau Efes, de la furnicarul multicolor şi vibrant al Istanbulului la misterele Capadociei, de la sălbaticul podiş al Antoliei la lacul Van, ai sute dacă nu mii de motive pentru o aventură în care să fii liber cu rucsacul într-o lume care te seduce şi te confiscă concomitent...

Cu toate că preţurile cresc de la an la an, sub influenţa valurilor crescânde de turişti din toată lumea, Turcia rurală, Turcia autentică, cea din afara Istanbulului, este cu mult mai ieftină decăt alte destinaţii similare precum Spania sau Italia.

În partea asiatică a Turciei, cu doar 35$ pe zi te descurci excelent, îţi acoperi toate cheltuielile necesare, iar dacă ştii să cucereşti sufletul localnicilor, te vei simţi ca un adevărat paşă de odinioară.

De reţinut că în Turcia eşti respectat şi nu ai de ce te teme ca turist, atît timp căt arăţi decenţa şi respectul cuvenit. Ţara îşi datorează în bună masură creşterea economică turismului, în consecinţă poliţia este foarte sensibilă la cerinţele şi problemele turiştilor.

Iar în Turcia absolut nimeni nu glumeşte cu poliţia sau forţele armate...


Bolivia



Este probabil cea mai apreciată ţară sud-americană pentru turistul cu rucsac.
Este de departe cea mai ieftină ţară de pe intregul continent (evident şi cea mai săracă), dar ascunde unele dintre cele mai apreciate destinaţii de vizitat.

Pe bună dreptate, peisajele boliviene sunt considerate cele mai uluitoare în toată America de Sud.

Obiective turistice precum Altiplano, Salar de Uyuni (cea mai mare întindere acoperită de sare din lume), oraşe străvechi precum Sucre şi La Paz, drumurile incaşe săpate în piatră, junglele virgine, plajele sălbatice şi neatinse de turismul organizat, toate acestea atrag anual mii de turişti independenţi de pe tot globul.

În Bolivia poţi trăi regeşte cu mai puţin de 20$ pe zi, mai ales dacă mănânci alimente locale. O noapte într-un hostel costă circa 10 $. Cele mai mari cheltuieli se duc odată cu mijloacele de transport. Călătoriile cu autobuzele sunt de preferat deoarece acestea sunt mai ieftine şi mai rapide decât trenurile din reţeaua feroviară boliviană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu