joi, 31 martie 2011

America de Sud cu Răzvan Pascu - Ep 3

America de Sud cu Răzvan Pascu - Ep 3
Chile, Argentina, Uruguay.... Ce ne vine în minte când auzim aceste nume de ţări? Probabil în primul rând Maradona, fotbal, criză economică sau cutremure. Însă Chile, Argentina şi Uruguay înseamnă şi altceva: pinguini, gheţari, animale marine, multă culoare, tango, parcuri naţionale, civilizaţie, drumuri nesfârşite, stepa patagoneză. Printr-o serie de articole vom vedea adevărată faţă a celor 3 ţări din America de Sud şi vom încerca să aducem cititorilor Descopera.ro cele mai inspirate imagini din cealaltă parte a globului, surprinse prin ochii unui român.
Rezervaţia Naturală Peninsula Valdez, Argentina

Peninsula Valdez este o rezervaţie naturală creată pe teritoriul dintre Golful Matias, Golful San Jose şi Golful Nou al Atlanticului, din apropierea Puerto Madryn (Argentina) şi este habitatul unor specii variate de mamifere acvatice, precum leii de mare şi elefanţii de mare, având şi o colonie de pinguini Magellan (mult mai mică însă decât cea de la Punta Tombo).

Peninsula Valdez este şi ea inclusă în lista de excursii a agenţiilor din Trelew şi Puerto Madryn, această fiind unica modalitate de a vizita coloniile de aici, având în vedere că are 65 de km lungime şi 97 km lăţime.

O parte din teritoriul peninsulei este proprietate privată, aici aflându-se câteva ferme "estancias" de oi, însă toată fauna şi flora de aici este protejată de lege.


Punta Norte este prima oprire în traseul din peninsula Valdez şi aici poţi observa lei şi elefanţi de mare, aflaţi în această perioadă pe continent pentru împerechere şi dacă ai noroc orci sau chiar balene (care părăsesc Punta Norte undeva la mijlocul lunii Decembrie).


Puerto Madryn şi Trelew - 2 oraşe "europene" în Argentina

Când spunem Patagonia, majoritatea persoanelor se gândesc la Rio Negro şi la ţinutul lacurilor, Bariloche, San Martin de los Andes. Cu toate acestea trebuie să ştim că ţinutul Patagonez acoperă zona de sud a Argentinei, de la cordilieră Anzilor, la coasta Atlanticului, la sud de Rio Negro şi este cea mai mare dintre cele cele 6 regiuni ale Argentinei.

Cuvântul Patagonia vine din spaniolă, de la cuvântul "Paton", care înseamnă "om cu picior mare" şi de aici toate variaţiunile cuvântului: Patagon, Patagonia.

Flora şi fauna Patagoniei sunt cu adevărat deosebite, însă înf mod special pe coasta Atlanticului, Patagonia şi mai ales partea Patagoniei numită Chubut, este "casa" unei faune variate, aici găsindu-se de la pinguini la balene şi de la struţi la guanaco. Coloniile pot fi vizitate din cele două oraşe mare ale provinciei Chubut, Puerto Madryn şi Trelew.


Eu am ales ca punct de campare Puerto Madryn şi de aici am vizitat cea mai mare colonie de pinguini de pe continent, Punta Tombo (despre care am scris aici) şi coloniile de lei şi elefanţi de mare din Peninsula Valdez. Într-o scurtă plimbare cu barca în Oceanul Atlantic am văzut şi delfinii Cammerson, una dintre cele mai mici specii de delfini din lume.

Cele două oraşe, Puerto Madryn şi Trelew nu sunt foarte mari. Trelew a fost înfiinţat de galezii veniţi pe continentul sud-american, o dată cu alte două localităţi, Rawson şi Gaiman, care acum sunt mai degrabă sătuce. Şi-au păstrat destul de mult din stilul arhitectural galez, cu cărămizi şi multă piatră, faţadele caselor nu sunt tencuite şi la restaurantele de aici te poţi bucura de celebrul Ceai Galez. Aici poţi servi, alături de o ceaşcă de ceai şi numeroase feluri de prăjituri: negresă, plăcintă cu mere, cu lămâie şi pandişpan.


Trelew a rămas în memoria colectivă a argentinienilor drept locul "Masacrului de la Trelew" când peste 30.000 de oameni au murit. La Rawson, portul apropiat, exista în timpul dictaturii o închisoare pentru deţinuţi politici, acum devenită centrul cultural şi muzeu. S-au păstrat inclusiv poveştile deţinuţilor pe pereţii celulelor unde au fost închişi. Însă cea mai mare atracţie a portului Rawson sunt delfinii pe care îi poţi observa nu foarte departe de ţărm, în apele Oceanului Atlantic. Delfinii pe care îi poţi găsi aici sunt cei mai mici dintre delfini şi nu au pielea de culoare gri, ci alb cu negru.

Pinguini, delfini, lei de mare şi elefanţi de mare la discreţie

Leii de mare sunt de culoare maron, foarte agresivi, iar luptele între masculi pentru teritoriu sunt frecvente. Chiar şi eu am asistat la câteva. Aceştia pot ajunge să aibă până la 300 kg şi se împerechează cu până la 14 femele pe sezon.


Elefanţii de mare, în schimb, sunt de culoare gri şi par nişte animale foarte leneşe. Pe foarte puţini i-am văzut ridicaţi sau în apă, cei mai mulţi zăcând pur şi simplu pe nisip.

Întreaga coastă a Peninsulei Valdez este populată de astfel de lei şi elefanţi de mare şi tot aici există şi o micuţă colonie de pinguini Magellan.

Dacă aş fi sosit cu aproximativ o lună mai devreme, aş fi putut observa în largul oceanului şi balene şi orci, adică specia cea mai mare de delfini, însă în luna ianuarie balenele pleacă deja spre zonele de coastă din Brazilia.


Şi aici regulile de observare a animalelor în ambientul lor natural sunt foarte stricte. Zona de observare este bine delimitată, vizitatorii nu pot coborî pe plajă, nu se poate mânca şi fuma în aceste zone de observaţie iar ghizii au grijă să îţi spună că totul este protejat foarte strict de lege şi că nu trebuie să intervii în niciun fel asupra celor ce natura a lăsat în acea zonă.
Mai multe impresii despre calatoria in America de Sud dar si alte calatorii in toata lumea puteti gasi pe blogul lui Razvan Pascu si pe pagina de Facebook RazvanPascu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu