joi, 3 februarie 2011

Varianta umană a „bolii vacii nebune” ar putea fi depistată printr-un simplu test de sânge

Varianta umană a „bolii vacii nebune” ar putea fi depistată 
printr-un simplu test de sânge
Oamenii de ştiinţă din cadrul Consiliului pentru Cercetări Medicale pun la punct o metodă de depistare, pe scară largă, a uneia dintre cele mai temute boli: encefalopatia spongiformă umană sau maladia Creutzfeldt–Jakob (CJD), boală care, la ora actuală, duce invariabil la moarte.
Testul depistează forma transmisibilă, epidemică, a bolii, vCJD (variant Creutzfeldt-Jakob Disease), propagată prin consumul de produse animale provenite de la bovine infectate sau prin transfuzii de sânge provenit de la donatori infectaţi. Deoarece pot trece ani între infecţie şi apariţia primelor simptome, este foarte importantă depistarea precoce a infecţiei, la donatorii purtători ai agentului patogen, dar care nu prezintă simptome de boală.
Testul nou-creat poate depista prezenţa prionilor (proteine infecţioase care produc boala) în sângele şi organele pacienţilor infectaţi. Testată, până în prezent, pe 190 de mostre de sânge, metoda s-a dovedit de 100.000 ori mai precisă decât oricare alta experimentată până acum.
Tehnica va fi testată, în continuare, pe câteva mii de donatori de sânge, pentru a verifica dacă poate fi utilizată ca metodă de diagnostic pe scară largă.
Maladia Creutzfeldt-Jakob este produsă de proteine infecţioase, numite prioni (la fel ca şi boala vacii nebune - encefalopatia spongiformă bovină) şi este o boală degenerativă a sistemului nervos central, care distruge celulele nervoase, lăsând goluri în ţesutul cerebral. (Privit la microscop, ţesutul afectat prezintă orificii care îi dau aspectul unui burete, de unde termenul de spongiformă).
Boala se manifestă prin pierderea memoriei, demenţă, tulburări ale mersului, apoi pierderea capacităţii de mişcare. Nu există nici un tratament, boala fiind invariabil fatală.
În Marea Britanie, cca. 170 de persoane au murit, până acum din cauza acestei boli; se crede că majoritatea acestora au contractat boala ca urmare a consumului de carne de vită infectată, în anii 1980 şi 1990.
Sursa: Sky News si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu