duminică, 27 februarie 2011

O capsulă spaţială va fi vândută la licitaţie

O capsulă spaţială va fi vândută la licitaţie
Vostok 3KA-2, geamănul lui Vostok 3KA-3, vehiculul spaţial care, în 1961, l-a dus în Cosmos pe Iuri Gagarin, va fi scos la licitaţie la New York, în luna aprilie, cu prilejul celei de-a 50-a aniversari a istoricei misiuni.
Chiar din această săptămână, obiectul a fost expus în galeria casei de licitaţii Sotheby's, experţii estimand un preţ de vânzare cuprins între 2 milioane şi 10 milioane USD.
Proprietarul capsulei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a cumpărat obiectul de la ruşi, printr-o tranzacţie privată, în urmă cu mai mulţi ani, şi a considerat că aniversarea a 50 de ani de la prima misiune spaţială cu echipaj uman ar fi un prilej potrivit pentru a-l pune în vânzare.
Capsula nu mai conţine cele peste 700 kg de aparatură existentă iniţial; aceasta a fost scoasă, din motive legate de securitate.
Zborul lui Vostok 3KA-2, precursoare a capsulei cu care a zburat Gagarin, a constituit o repetiţie înaintea misiunii cosmonautului sovietic.
Vostok 3KA-2 conţinea un manechin în mărime naturală (poreclit Ivan Ivanovici) şi un câine viu, numit Zvezdocika şi care a ajuns cu bine înapoi pe Pământ.
Zborul-test a durat 115 minute, iar 18 zile mai târziu, la data de 12 aprilie 1961, primul vehicul spaţial "cu om la bord" - capsula 3KA-3, rebotezată ulterior Vostok-1 - a pornit la drum, ducându-l pe Iuri Gagarin în cea mai aventuroasă călătorie - primul zbor al omului în Cosmos.
Sursa: FoXNews si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu