duminică, 27 decembrie 2015

Enigma apariţiei vieţii pe Terra a fost descifrată. Evenimentul a avut loc în urmă cu 2,4 miliarde de ani

Alin Motogna | 12.21.2015 | ● Vizualizări: 9736
2 Comentarii
Sursa: rsc.org/ Foto: Shutterstock     + zoom Enigma apariţiei vieţii pe Terra a fost descifrată. Evenimentul a avut loc în urmă cu 2,4 miliarde de ani
Galerie foto (1)
Cercetătorii americani au reuşit să obţină în laborator o reacţie similară celei care a condus la apariţia primelor molecule metabolice
Încă de la formarea sa, planeta Pământ a fost constant bombardată de meteoriţi. Se presupune că mineralele din conţinutul acestora ar fi interacţionat cu apa din oceanele Terrei, făcând posibilă apariţia primelor organisme biologice. Cercetători din cadrul Universităţii din Florida de Sud şi ai Institutului de Tehnologie din Georgia au încercat să demonstreze această teorie, analizând mai multe fragmente de meteoriţi descoperite în mai multe locuri de pe planetă.
Oamenii de ştiinţă susţin că meteoriţii ce au bombardat în trecut planeta Pământ conţineau un tip de mineral cunoscut sub numele de schreibersite. Acesta este un fosfat pe bază de fier şi nichel.
Cercetătorii Universităţii din Florida de Sud au realizat un experiment, prin care încearcă să afle cum reacţionează fosfatul în cazul în care este amestecat cu apă. Pentru a întreprinde acest studiu, oamenii de ştiinţă au construit un mediu acvatic similar celui de acum 2,4 milioane de ani. Miniatura a fost realizată pentru a reconstitui reacţiile termodinamice, în urma cărora se presupune că au apărut primele microorganisme din mediul acvatic.
Rezultatele obţinute de cercetători au fost de-a dreptul impresionante. Ei au reuşit să obţină în laborator o reacţie similară celei care a condus la apariţia primelor molecule metabolice, cum este, de exemplu adenozinul trifosfat. Acesta este cunoscut sub numele de "molecula vieţii", datorită rolului său central în activarea metabolismului oricărei fiinţe vii.
"Reacţiile pe care le-am observat pe parcursul experimentului au arătat că moleculele prebiotice erau deja prezente pe Terra înainte ca meteoriţii să lovească planeta noastră. Prin urmare, rezultatele pe care le-am obţinut arată importanţa fosfaţilor din compoziţia meteoriţilor în apariţia primelor organisme biologice", a declarat Maheen Gull, cercetător în cadrul Universităţii din Florida de Sud.
Sursa: sciencedaily.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu