sâmbătă, 18 iulie 2015

Un experiment psihologic extrem ar putea explica faptele unui criminal în serie

07.10.2015 |
1 Comentarii
În universităţile americane este o practică obişnuită ca studenţii din anul I să participe la diferite studii pe care le realizează colegii lor din anii terminali pentru lucrarea de licenţă.
Ted Kaczynski a participat la un astfel de studiu. Cercetarea a fost una atât de extremă încât este posibil să fi contribuit la formarea viziunii despre lume a omului care mai târziu avea să construiască 16 bombe, omorând şi rănind 23 de persoane.
În 1959, tânărul Kaczynski era student în primul an la Harvard. El absolvise liceul la 15 ani şi se înrolase la una dintre cele mai prestigioase universităţii din Ivy League-ul american la o vârstă la care cei mai mulţi adolescenţi învaţă pentru permisul auto.
Cel care avea să fie cunoscut în toată lumea drept Unabomber a fost recrutat atunci pentru un experiment psihologic realizat de renumitul specialist Henry A. Murray. Experimentul a durat trei ani.
Kaczynski şi alţi 21 de studenţi au fost rugaţi să îşi dezvolte o filosofie personală în legătură cu viaţa. Ei trebuiau să îşi apere această filosofie în faţa altui coleg. Se pare însă că discursurile nu au fost cele mai echilibrate. Când participau la aceste sesiuni de argumentare, tinerii erau conectaţi la electrozi, aşezaţi în faţa unei oglinzi şi supuşi unor lumini puternice şi calde. Ideile nu erau dezbătute în realitate cu un coleg ci cu un student la Drept a cărui sarcină era să demonteze orice idee. Sesiunea era înregistrată, iar participanţii erau nevoiţi să o urmărească încă o dată. Chiar şi Murray a descris acest experiment drept ”vehement, zdrobitor şi abuziv la adresa persoanei”.
Profesorul lucrase înainte cu serviciile secrete americane, antrenând spioni să reziste tehnicilor de interogare folosite în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Sursă: Mental Floss

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu