sâmbătă, 18 iulie 2015


Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 200 de ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă


07.15.2015 |
0 Comentarii



Astăzi se împlinesc 200 de ani de la exilarea lui Napoleon Bonaparte, lider marcant al secolului XIX, pe insula Sfânta Elena. El şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă aici, sub supraveghere britanică.
Condiţiile în care a murit marele lider francez, la vârsta de 51 de ani, sunt şi acum neclare. Există două teorii populare în această privinţă. Una dintre ele explică moartea lui Bonaparte ca fiind posibilă în urma otrăvirii cu arsenic. Cealalta pune decesul lui pe seama unui cancer la stomac.
Exilul pe Sfânta Elena şi tratamentul la care a fost supus de către meschinul Hudson Lowe, guvernatorul insulei, au pus aureola martiriului pe fruntea celui care devenise deja mit. Întoarcerea rămăşitelor sale pământeşti, în 1840, la Paris a reprezentat apoteoza unui destin care a făurit o nouă Franţa, a marcat o epocă şi a schimbat o lume.
Sursă: YouTube
Nici un alt om, cu excepţia, poate, a lui Alexandru Macedon, nu şi-a influentat atât de decisiv epoca precum a făcut-o Napoleon Bonaparte. Viata lui este aceea a unui om excepţional dotat, care a ştiut să fructifice la maximum toate oportunităţile oferite de istorie. Fără Revoluţia din 1789, micul caporal nu ar fi reuşit să depăşească, probabil, gradul de colonel, sfârşindu-şi cariera în cine ştie ce burg prăfuit din Normandia sau Gasconia, în calitate de comandant de garnizoană.
La apogeul puterii sale, Napoleon era nu doar împăratul Franţei, ci şi regele Italiei, protectorul Confederaţiei Rinului şi mediatorul Confederaţiei Helvetice, controlând şi hotărând totul pentru regatele fraţilor săi: Neapole, Spania, Olanda şi Westfalia.
Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 15 iulie.
606 - S-a născut pictorul olandez Harmenz Rembrandt van Rijn. (opere: "Lecţia de anatomie", "Ospăţul lui Baltazar", "Rondul de noapte") (m. 4 octombrie 1669)
1789 - Marseilleza a devenit imnul naţional al Franţei.
1904 - A murit dramaturgul rus Anton Pavlovici Cehov, autor al pieselor „Livada cu vişini”, „Trei surori”, etc. (n. 29 ian. 1860)
1936 - A apărut revista "Cuget Clar", ultima tentativă a lui Nicolae Iorga de a reînvia sămănătorismul.
1943 - S-a născut tenorul Dorin Teodorescu, prim solist al Teatrului de Operetă. (m. 26 martie 1999).
1946 - A murit doctorul Dumitru Bagdasar, fondatorul şcolii de neurochirurgie din România.(n. 17 decembrie 1893)
Sursă: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu