joi, 29 ianuarie 2015

Diabetul, boala care afectează aproape toate organele. Cum ar trebui tratată?

16.10.2014 |
0 Comentarii
Diabetul, boala care afectează aproape toate organele. Cum ar trebui tratată?     (Foto: Shutterstock) + zoom Diabetul, boala care afectează aproape toate organele. Cum ar trebui tratată?
Galerie foto (1)
Diabetul zaharat este o boală la fel de gravă ca şi infarctul, însă este o boală a tuturor specialităţilor pentru că atinge toate organele, numai nefrologia "recrutând" 40 la sută dintre pacienţi din rândul diabeticilor, au atras atenţia specialiştii, miercuri, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice.
Medicul Dragoş Vinereanu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a precizat că diabetul zaharat nu mai este o boală a diabetologului, ci o boală a tuturor, şi toate specialităţile sunt interesate în diagnosticul şi tratamentul corect al unui pacient cu diabet zaharat.
"Diabetul zaharat atinge toate organele şi până la urmă diabeticul se transformă într-un pacient cardiologic, neurologic, nefrologic şi chirurgical pe parcurusl evoluţiei lui. În ceea ce priveşte cardio-diabetologia, la ora actuală se discută din ce în ce mai mult între cele două specializări. Diabetul este la fel de grav cum este şi infarctul, iar peste 25 la sută dintre pacienţii cardio-vasculari prezintă şi diabet zaharat, aşa că este extrem de importantă colaborarea dintre specialiştii care se ocupă de tratarea celor două boli", a spus profesorul Vinereanu.
Medicul Mircea Penescu, de la Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila", a arătat că rinichiul este o ţintă în diabet întrucât, fiind un organ extrem de vascularizat, cade pradă acestei boli care atacă vasul la orice nivel, în special vasele mici.
"Din păcate, nefrologia «recrutează» peste 40 la sută din pacienţi din rândul diabeticilor. Mai toţi diabeticii ajung să prezinte complicaţii renale şi de aceea declanşarea diabetului zaharat trebuie privită cu foarte multă atenţie sub aspectul complicaţiilor renale", a spus Mircea Penescu.
Şi medicul Ioan Bruckner a susţinut necesitatea colaborării medicilor din diferite specialităţi pentru tratarea unui pacient diabetic, care are nevoie ca doctorul să nu se limiteze la spectrul îngust al specialităţii sale.
În cadrul conferinţei de la Bucureşti, academicianul Constantin Ionescu Târgovişte a declarat că încă nu se cunosc cauzele care duc la declanşarea diabetului, însă, la adulţi, factorii care generează diabetul sunt mult mai numeroşi, fiind în primul rând alimentari.

"Legat de studiul cauzelor care stau la baza diabetului, personal consider că am intrat într-o peşteră foarte mare, cu galerii multiple care unele duc în sus, altele în jos. Cred că va mai necesita timp până la aflarea cauzelor. În schimb, apreciez că am ajuns foarte aproape de a cunoaşte ce se întâmplă în tipul de diabet autoimun care apare la copii. În curând, cam peste 10 ani, vor fi identificaţi marcării pentru identificarea momentului în care se declanşează diabetul autoimun la copii", a spus Constantin Ionescu Târgovişte.

Conferinţa despre abordarea holistică a complicaţiilor cronice micro şi macrovasculare ale diabetului zaharat, coordonată de profesorul Gabriela Radulian, a reunit mai mulţi specialişti din ţară din domenii precum: cardiologie, neurologie, oftalmologie, nefrologie, medicină internă, chirurgie, chirurgie vasculară, medicină de familie, dermatologie, psihologie.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu