sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Curiozitati

Cel mai mare avion din lume este Antonov An-225 Mriya. Acesta este un avion sovietic pentru transport strategic, care a fost conceput in cadrul programului spatial sovietic, pentru a transporta componentele Lansatorului Energia. Primul zbor a avut loc pe 21 decembrie 1988 si a intrat imediat in serviciul de transport aerian. Avionul An-225 este capabil sa transporte greutati de pana la 250 de tone in cala, sau 200 de tone la exterior. A fost produs un singur avion de acest tip.

Granita dintre Pamant si Spatiu este asa numita Linia Kármán. Aceasta linie de demarcatie este situata la o altitudine de 100 km deasupra nivelului marii de pe Pamant. Demarcatia este acceptata de catre Federatia Internationala de Aeronautica – FAI, ca o setare standard internationala si de pastrare a evidentelor pentru aeronautica si astronautica. Numele „Karman” este dat de la inginerul si fizicianul Theodore von Kármán, care a propus aceasta delimitare intre atmosfera si spatiu.

Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul. Traian Vuia in anul 1906, la Montesson, langa Paris, cu aparatul Vuia s-a zburat pentru prima data.

Marie Curie a fost prima femeie care a primit un premiu Nobel. In acelasi timp aceasta este si singurul savant care a primit doua premii Nobel in doua domenii stiintifice diferite, anume fizica si chimie.

Primul bec a fost construit in anul 1802 de catre omul de stiinta englez Humphry Davy. Humphry Davy a inventat in urma unor experimente in domeniul electricitatii o baterie si a conectat la ea doua fire si o bucata de carbon. Carbonul s-a aprins producand lumina. Aceasta tehnica de obtinere a luminii a ramas in fizica sub denumirea de arc electric. Se considera insa ca lumina electrica a fost inventata concomitent de doi oameni: Thomas Edison in SUA si de Sir Joseph Wilson Swan in Anglia.

Clepsidra a fost primul aparat cu care a fost masurat timpul. Este alcatuita din doua incinte de sticla, una deasupra celeilalte si conectate printr-ub tub fin din sticla. Una din incinte este de obicei umpluta cu nisip, acesta scurgandu-se in cea de-a doua incinta, cu o viteza relativ constanta. Dupa ce incinta s-a golit, clepsidra este intoarsa, pentru a masura o alta perioada de timp.

In 1998, sonda americana Lunar Prospector a inregistrat pezenta apei in apopierea Polului Sud al Lunii. Se presupune ca este vorba de 300 milioane de tone de cristale de gheata amestecate cu regolit (roci faramitate de bombardamente meteoritice), care s-au mentinut la 50 cm adancime.

Luminii de la Soare ii ia 8 minute pana atinge Pamantul; daca Soarele s-ar stinge acum, in 8 minute am ramane in intuneric      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu