vineri, 10 octombrie 2014

De ce maşinile din Marea Britanie au volanul pe partea dreaptă?

10.10.2014 |
0 Comentarii
Probabil cel mai intrigant lucru pentru cei care vizitează în premieră Marea Britanie, este faptul că toate automobilele şi camioanele au volanul situat pe partea dreaptă, nu pe cea stângă precum în restul lumii. Care să fie cauza?
Unii specialişti susţin că baza ideii care a stat la decizia amplasării volanului pe partea dreaptă a automobilului provine încă din vremurile medievale când cavalerii şi războnicii din Insulele Britanice erau în majoritatea lor dreptaci şi prin urmare îşi trăgeau săbiile din teacă cu mâna dreaptă. În perioada medievală a Europei Occidentale, aproape toată lumea circula pe partea stângă a drumurilor deoarece această opţiune s-a dovedit a fi cea mai bună în situaţia respingerii unui atac surpriză, situaţie foarte frecventă în acele vremuri deosebit de violente. Cum majoritatea războinicilor erau dreptaci, acestora le venea mult mai uşor să încalece pe cai dinspre partea stângă a animalelor. Tot în acele vremuri s-a insituit regula ca trăsurile şi căruţele să circule pe partea stângă a drumului, iar vizitii să aibă scaunul pe partea dreaptă, pentru un plus de vizibilitate şi control.
Ţinând cont că primele automobile din lume au apărut în Anglia, iar englezii erau pe atunci mult mai tradiţionalişti decât în prezent, regula conform căreia conducătorul auto să fie poziţionat pe partea dreaptă a automobilului, odată cu volanul.
Volanul automobilelor moderne a fost inventat în anul 1893 de către un francez pe nume Alfred Vacheron, care lucra pentru compania britanică C.S. Rolls, primele automobile britanice au avut dintotdeauna volanul pe partea dreaptă, iar regula s-a transmis până în prezent.
Marea Britanie nu este deloc singura ţară din lume unde automobielel au volan pe dreapta, căci această regulă este prezentă şi în multe state din Commonwealth precum Australia, Noua Zeelandă sau India.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu