De ce ustură ardeiul iute?
Capsaicina este de altfel principalul component al substanţei din spray-urile cu efect iritant-lacrimogen.
Când consumăm ardeii iuţi, capsaicinoizii provoacă receptorilor durerii
din gură, limbă şi gât o senzaţie de arsură. Odată activaţi de
capsaicinoizi, receptorii tactili trimit instantaneu creierului semnalul
că persoana în cauză a mâncat ceva foarte fierbinte. Răspunsul
creierului la mesajul primit de la receptorii nervoşi constă în
creşterea ratei bătăilor inimii, intensificarea fenomenului de
transpiraţie şi eliberarea de endorfine. Conform unui studiu ştiinţific
realizat în anul 2008, capsaicina afectează capacitatea organismului
uman de a produce hidroliza adenosinei trifosfatice. În hidroliza
normală a acestei coenzime speciale, proteinele se folosesc de energia
degajată pentru a transporta ionii de calciu în reticulumul
sarcoplasmic.
Când capsaicina este prezentă în organism, ea altererează conformaţia
acelor proteine implicate în procesul hidrolizei, iar energia folosită
în mod normal pentru transportul ionilor este eliberată sub forma de
energie termică.
„Iuţeala” ardeilor iuţi este în prezent măsurată pe scara Scoville.
Capsaicina în stare pură este incoloră, inodoră şi la temperatura
camerei are o consistenţă asemănătoare cu a cerii de albine. Capsaicina
pură atinge pragul de 16.000.000 unităţi pe scara Scolville.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu