luni, 9 iunie 2014

Care sunt diferenţele dintre jaguar şi leopard?

09.06.2014 |
0 Comentarii
Pentru foarte mulţi oameni identificarea unui jaguar de leopard este dificilă din cauza asemănărilor destul de mari dintre cele două mari feline.
În primul rând, jaguarii trăiesc doar în cele două Americi, mai precis din sudul statelor americane Texas şi Arizona, trecând prin America Centrală, şi până în nordul Argentinei, încluzâns aici bazinul Amazonului.
 
Leoparzii trăiesc în toată Africa sub-sahariană, precum şi în Asia unde pot fi întâlniţi din Israel în Indonezia şi din Sri Lanka spre pădurile siberiene din Sikote-Alin care constituie limita nordică a speciei.
 
Cele două carnivore se diferenţiază şi din punct de vedere fiziologic şi coportamental. Deşi la prima vedere coloritul lor pare identic, alăturarea unui leopard de un jaguar ne arată că leoparzii au pete în formă de rozetă de dimensiuni mai mici. Petele jaguarilor sunt întotdeauna mai mari decât ale leoparzilor şi prezintă o mică pată în mijloc, detaliu inexistent la leoparzi. Apoi, jaguarii sunt întotdeauna mai mari şi proporţional cu leoparzii au un corp mai îndesat, cu un cap mai lat şi mai masiv. Practic, jaguarul pare un leopard cu steroizi!
 
În cadrul ambelor specii se întâlnesc accidental exemplare de culoare neagră. În condiţii de captivitate jaguarii şi leoparzii pot hibridiza între ei.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu