luni, 7 aprilie 2014

Jamaica – vacanta pe ritmuri de muzica reggae

Jamaica – vacanta pe ritmuri de muzica reggae
Pentru multi dintre noi, Caraibele sunt un vis indepartat, un paradis in care doar cei norocosi pot ajunge ca sa se bucure de unele dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, de muzica reggae, un simbol al acestor locuri, de apusurile idilice, de coktailuri exotice si de plimbarile cu iahtul in largul oceanului. Este, poate, locul in care toti am visat sa ajungem macar o data in viata, alaturi de cei dragi, pentru a gusta o farama de Rai. Poate si pentru a va implini, macar partial, acest vis, va invitam astazi la un periplu virtual printre minunile celei mai mari si mai cunoscute insule din arhipelagul Caraibelor... Jamaica, patria inegalabilului Bob Marley.
Cei care nu au vizitat niciodata Jamaica se gandesc, in mod automat, la culorile bogate ale costumelor traditionale, la muzica reggae, la exotica echipa de fotbal a acestei tari, la generatia hippie, la palmieri si plaje, la sezlonguri si bauturi traditionale din fructe, la ceaiul marinaresc cu rom si, de ce nu, la simpatica echipa de bob care a ajuns o veritabila vedeta nu numai la Olimpiada de iarna ci chiar la Hollywood.
Jamaica este, insa, mult mai mult decat atat. Este un loc cu o istorie uluitoare, un loc in care cultura africana s-a imbinat perfect cu cea a nativilor, cu cea a chinezilor, irlandezilor si a altor europeni care au vrut sa traiasca visul Lumii Noi in cea mai mare insula din Caraibe. Putini stiu, probabil, ca Jamaica a fost prima colonie din Lumea Noua in care s-a construit o catedrala, primul serviciu postal, primele conducte de apa si, in aceeasi ordine de idei, a fost prima colonie in care a fost construita o cale ferata. De altfel, Jamaica a construit prima cale ferata cu mult inaintea Statelor Unite ale Americii, la doar 18 ani dupa ce asemenea facilitati luasera nastere in Marea Britanie. Dar sa incepem cu inceputul..,


Primii locuitori ai Jamaicai au fost indienii Taino si Arawak, triburi care au parasit America de Sud pentru a se stabili pe aceasta insula inca de acum 7000 de ani. Atunci cand Cristofor Columb a intreprins cea de a doua sa calatorie spre Lumea Noua, in anul 1494, Jamaica a fost prima insula pe care a observat-o si, in acelasi an, a si revendicat-o in numele Spaniei. Din scrierile marelui navigator reiese ca in acel moment, in Jamaica existau cel putin 200 de sate ale nativilor, cele mai multe dintre ele fiind distruse in anii ce au urmat din cauza bolilor la care amerindienii nu aveau imunitate.


Si totusi, triburile Taino inca mai existau atunci cand englezii au preluat, prin forta armelor, colonia spaniola. Trebuie spus ca Jamaica a fost prima colonie din emisfera vestica in care englezii au folosit forta armelor pentru a-i indeparta pe spanioli, lucru ce se intampla in anul 1655. In urma spaniolilor au ramas mii de sclavi adusi din Africa pentru a lucra pe plantatiile de trestie de zahar, bananieri sau in distileriile in care se producea faimosul rom.

Constienti ca soarta lor nu avea sa se schimbe odata cu preluarea puterii de catre Coroana Britanica, cei mai multi sclavi au fugit in munti, acolo unde s-au alaturat nativilor Taino si de unde au continuat sa lupte impotriva britanicilor pana in secolul al XVIII-lea. A venit, insa, in anul 1807, decretul prin care se abolea comertul cu sclavi, iar englezii au adus in Jamaica numerosi lucratori din India si China, intregind astfel melanjul de popoare de pe insula. Si totusi, dat fiind raportul covarsitor dintre negri si albi, 20 la 1, Anglia a acceptat abolirea completa a sclaviei 21 de ani mai tarziu, mai precis in anul 1838. Dupa mai mult de un secol, in 1962, Jamaica isi castiga independenta fata de Coroana Britanica, iar deceniile care au urmat au fost marcate de o crestere economica suprinzatoare, circa 6% pe an, turismul devenind unul dintre principalele motoare ale economie jamaicane. Dar despre turismul jamaican vom vorbi in cele ce urmeaza...

Montego Bay
Majoritatea turistilor care viziteaza Jamaica ajung, prima data, la Montego Bay, localitatea situata in nord-vestul insulei si, totodata, locul in care se gasesc atat cel mai mare aeroport cat si cel mai mare port, destinatia preferata a vaselor de croaziera. Localnicii stiu ce vor turistii, poate de aceea, pentru ai introduce cat mai repede in atmosfera exotica a Jamaicai, turistii sunt intampinati cu bere inca de la primii pasi pe care ii fac de la coborarea din avion. In aceeasi ordine de idei, trebuie spus ca Montego Bay este localitatea cu cea mai mare experienta in turism, acesta luand avant inca din anul 1924.

Montego Bay are, totodata, o istorie interesanta a numelui, denumirea sa provenind din cuvantul spaniol "montega" - grasime. Cu secole in urma, aici acostau numeroase vase spaniole ce transportau carnea si grasimea porcilor ucisi in munti, aceasta industrie fiind atat de dezvoltata incat a dat numele intregii comunitati.

In prezent, Montego Bay este una dintre cele mai populare atractii turistice ale Jamaicai. De la magazinele comemorative Bob Marley si de la turul special dedicat marelui artist, la plimbarile cu pluta de bambus pe raurile linistite ale insulei, la excursiile tematice in care se pot vizita plantatiile de cafea, bananieri sau trestie de zahar, la plajele insorite si vasele destinate pescuitului sportiv si pana la terenurile de golf, de hipism si spatiile de o frumusete unica destinata scuba-diving-ului, toate reprezinta ingredientele unei vacante de vis.


Montego Bay este, in acelasi timp, si un spatiu ideal pentru shopping. Centrul orasului, Holiday Village, Shopping Centre sau The Half Moon Shopping Village fiind doar cateva dintre cele mai cunoscute destinatii pentru impatimitii de shopping.


Negril
Odinioara un paradis al hipiotilor din toata lumea, orasul Negril este astazi una dintre cele mai apreciate statiuni turistice din Jamaica. Plaje superbe pe care sa iti petreci timpul liber, palmieri si alti arbori exotici la umbra carora sa savurezi un cocktail si sa urmezi stilul de viata a rebelilor din anii 60, sunt ingredientele care fac din acest oras unul dintre preferatele turistilor.

Principala atractie a orasului Negril este plaja lunga de aproape 12 kilometri, care se intinde de la Bloody Bay (locul denumit astfel inca din secolul al XVI-lea, din timpul in care balenierele isi spalau calele si transau uriasele cetacee, chiar in acest colt al plajei) si pana la farul Negril, un veritabil monument cu aer colonialist.

Chiar daca numarul magazinelor nu este atat de mare precum in capitala Kingston sau in Ocho Rios, Negril se poate lauda cu cele mai bune locuri de pescuit la adancime din intreaga Jamaica. De asemenea, scuba-diving-ul si noul teren de golh, Negril Hills, au devenit rapid atractii de succes printre turistii avizi de relaxare si de experiente inedite.

Ocho Rios
Am pastrat la final ceea ce este mai bun dintre toate experientele pe care le puteti trai in Jamaica. Nu degeaba, Ocho Rios este numit si Gradina Jamaicai. De la Montego Bay, un taxi va poate purta printr-un peisaj luxuriant pana la Ocho Rios, localitatea situata in nordul insulei, acelasi loc in care Tom Cruise a filmat o scena memorabila din filmul Cocktail si in care s-au turnat imagini din seria James Bond. Poate cea mai spectaculoasa atractie a acestui loc indepartat din Caraibe este Duns River Falls, o cascada in trepte care atrage anual zeci de mii de turisti. Special la aceasta cascada este, in primul rand, modul in care a fost creata, treptele line putand fi strabatute de catre turisti intr-o catarare de-a dreptul inedita.


Ocho Rios este si un important centru de shopping, aici putand sa gasiti tot ceea ce va doriti, de la sculpturi traditionale si suveniruri lucrate manual pana la ceasuri de aur si alte produse de lux. Va recomandam, insa, sa incercati macar un strop din bauturile locale si din bucataria traditionala jamaicana, din care carnea de porc cu mirodenii, gatita direct pe gratar, face inca deliciul miilor de turisti din aceasta tara.


Si, ca si cum nu era de ajuns, cei care ajung sa viziteze Jamaica trebuie sa stie ca una dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, plaja James Bond din Ocho Rios, este deschisa tot timpul anului. Mai mult, la Ocho Rios puteti alege dintr-o gama mai mult decat generoasa de distractii cotidiene, de la pescuitul sportiv la scuba-diving si snorkelling, si de la polo calare pana la excursii incredibile cu bicicleta prin peisajul exotic al Jamaicai.


CITESTE SI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu