sâmbătă, 22 martie 2014

Tulburările de somn - o nouă epidemie globală

26.03.2011 |
9 Comentarii
Tulburările de somn - o nouă epidemie globală     sănătate, medicină, somn, tulburare, insomnie + zoom Tulburările de somn - o nouă epidemie globală
Galerie foto (1)
Conform unui raport eliberat de World Association of Sleep Medicine, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, tulburările de somn, incluzând insomnia, apnea obstructivă, sindromul picioarelor neliniştite şi restul parasomniilor, în general, afectează aproximativ 45 % din populaţia globului – adulţi şi copii deopotrivă.
Ca exemplu, în Canada, majoritatea locuitorilor nu dorm destul. Mulţi dintre adulţii canadieni sunt obosiţi mai tot timpul, dormind, în medie, doar 6,9 ore pe noapte. Mult mai îngrijorător este, însă, faptul ca 30% din aceştia dorm mai puţin de 6 ore, în fiecare noapte.
Bărbaţii dorm mai puţin decât femeile, cu cca. 11 minute, în medie; în schimb, femeile au un somn mai dificil - adorm mult mai greu şi sunt uşor de trezit la orice zgomot.
Totodată, cercetările evidenţiază că oamenii care fac naveta o oră sau mai mult, pe zi, dorm mai puţin decît cei care călătoresc maxim 30 de minute zilnic.
În raportul lor, oamenii de ştiinţă avertizează că tulburările somnului ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii.
Iată cîteva motive pentru care nu e bine să reducem durata somnului:
  • o persoană care nu doarme de 20 de ore este la fel de afectată funcţional ca un om care are o alcolemie de 0,08%;
  • lipsa unui program stabil al orelor de somn, cauzată de munca în ture, poate duce la probleme psihice, boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet sau depresie;
  • privarea de somn poate cauza obezitate, diabet, hipertensiune arterială, infarct miocardic, sau accident vascular cerebral;
  • o ora de somn în plus, pe noapte, poate reduce riscul apariţiei calcifierii coronariene sau rigidizării arterelor, un indicator precoce al bolilor cardiovasculare.
Medicii au observat că nu doar adulţii se confruntă cu o adevărată "epidemie" de tulburări ale somnului: starea de somnolenţă şi lipsa odihnei sunt prezente, la un nivel îngrijorător,şi în rândul copiilor.
Aproape 25% din copiii din întreaga lume nu dorm suficient.

"40% dintre copiii canadieni nu acumulează orele necesare de somn. Acest fapt le afectează atât dezvoltarea, cât şi capacitatea de a învăţa." afirmă dr. Reut Gruber de la Montreal's Douglas Mental Health University Institute.
El sugerează că un adolescent ar trebui să doarmă cca. 9 ore pe noapte, în timp ce copiii din şcoala generală este bine să petreaca în jur de 10-12 ore dormind.
"În societatea de azi, a dormi puţin a devenit un obicei la modă. Mulţi oameni faimoşi se laudă că nu au nevoie de multe ore de somn sau ca nu au timp de pierdut dormind. În realitate, pentru a funcţiona cum trebuie, este nevoie de un somn bun. Nu este nimic nobil în a neglija aceasta etapă a zilei," a declarat doctorul Gruber.
Sursa: CBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu