miercuri, 26 martie 2014

Horia Colibăşanu pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor


25.03.2014 |
0 Comentarii


Singurul român care a primit distincţia “Spirit of Mountaineering” (Piolets d'Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume, Horia Colibăşanu vrea să escaladeze anul acesta Varful Everest, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Expediţia Everest 2014 (martie – mai 2014) are ca obiectiv cucerirea vârfului Everest (8.848m), cel mai înalt loc de pe Pământ, cu propriile forţe fizice şi psihice (fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor). O tentativă reuşită ar echivala cu o nouă premieră a sa, a şasea, pentru România.

 

Partenerul său va fi slovacul Peter Hámor (cu zece vârfuri de 8.000m în palmares), unul dintre cei mai buni alpinisti din lume la ora actuală.

 

 


 

Credit video: Sport.ro

 

Horia Colibăşanu    Horia Colibăşanu

 

Urmăriţi pagina Descopera.ro de Facebook pentru actualizări din timpul expediţiei

 

Urmăriţi pagina www.koyos.ro/horia pentru a urmări traseul în timp real.

 




Despre Horia Colibasanu:
Horia Colibasanu, 37 de ani, este medic stomatolog si traieste in Timisoara. El este singurul roman care a escaladat varfurile Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din topul celor mai periculoase cinci varfuri de 8.000m din lume, dupa rata de mortalitate.

 

Horia a inceput sa urce munti din afara tarii la varsta de 21 de ani. El a escaladat primul munte de peste 8.000m (optmiar) – K2 din Pakistan, cel mai dificil varf – la 27 de ani, in 2004.
Cunoscut ca “Muntele Salbatic”, K2 (8.611m) este al doilea ca inaltime, dupa Everest.
Ascensiunea pe K2, premiera pentru Romania, a avut loc fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor. Performanta lui Horia pe K2, considerata cea mai importanta din alpinismul romanesc, a ramas neegalata.

 

Performantele au continuat cu alte premiere nationale – cinci pana in prezent – printre care Dhaulagiri (2007) si Annapurna (2010) din Himalaya nepaleza, munti inclusi, ca si K2, in Top 5 varfuri mortale din lume. In total, Horia Colibasanu a atins sase varfuri de peste 8.000m, in stilul expeditiilor clasice, fara oxigen suplimentar si serpasi. Astfel, Horia Colibasanu este
considerat alpinistul roman cu cele mai bune performante la altitudine extrema.

El este si singurul roman care a primit distinctia “Spirit of Mountaineering” (Piolets d'Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. Distinctia a venit ca urmare a unui gest considerat eroic, petrecut intr-o expeditie din 2008, pe Annapurna, cand a avut loc cea mai ampla operatiune de salvare din istoria Himalayei. Actiunea a devenit subiectul unui film documentar, “Pura Vida / The Ridge”, premiat la Festivalul de Film San Sebastian. 

 

Despre Everest:
Muntele Everest (8.848 m) este cel mai inalt din lume si este situat la granita dintre Nepal şi Tibet (China). Denumirea tibetana, Chomolungma, inseamna “Mama-Zeita a Lumii”. 

 

Italianul Reinhold Messner a fost primul care a escaladat Mt. Everest, fara oxigen suplimentar, in 1978 (ruta sudica) si 1980 (prin Nord). Varful Everest fusese escaladat pentru prima oara in 1953, de catre Edmund Hillary (Noua Zeelanda) si Sherpa Tenzing Norgay (Nepal). Pana in 2012 (ultimele date disponibile), Muntele Everest avusese 5.656 ascensiuni reusite, potrivit lui Eberhard Jurgalski, citat de “The Economist”, in mai 2013.

 

Doar 3% dintre ascensiunile reusite au fost in stil alpin, clasic (fara oxigen imbuteliat si serpasi).  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu