joi, 27 februarie 2014

O hartă interactivă a pădurilor planetei

Cu ajutorul a câtorva clicuri puteți să urmăriți evoluția pădurilor terestre. Este suficient să accesați o hartă interactivă.
Această hartă, care a fost lansată în urmă cu o săptămână, o găsiți aici și a fost realizată de către World Resources Institute. Cu ajutorul ei puteți urmări evoluția pădurilor planetei, începând cu anul 2.000, până în zilele noastre. Deși acest interval de timp este unul relativ scurt, puteți să vă faceți rapid o idee despre ceea ce se întâmplă cu pădurile, inima verde a planetei noastre.
Pentru elaborarea acestei hărți au colaborat, timp de doi ani, agenții guvernamentale, grupuri de partizani ai protejărării mediului și oameni de știință. Au fost folosite o gamă largă de surse de informații, dintre care nu au lipsit datele obținute cu ajutorul sateliților. Oricare dintre cetățenii planetei sunt invitați, și încurajați, să comenteze și să ofere informații suplimentare referitoare la zone particulare.
Snapshot_2014-02-25_201709 Utilizarea hărții este relativ simplă. În partea stângă aveți un cursor care vă ajută să modificați scara la care este afișată harta. În partea dreaptă aveți posibilitatea să căutați o anumită zonă care vă interesează. În partea de jos a ecranului aveți posibilitatea să dați o comandă pentru a vizualiza evoluția pădurilor din 2000 încoace. Dacă doriți informații strict pentru o anumită zonă, în partea stângă aveți un simbol care seamănă cu un grafic (se află sub semnele + și – folosite pentru alegerea scării de afișare). După ce dați click pe acest simbol, forma cursorului se modifică și veți putea marca pe hartă un poligon, care reprezintă zona dv de interes.
Snapshot_2014-02-25_201831 Eu am intrat pe această hartă interactivă și am avut surpriza să constat că din anul 2000, până acum, pe o mare porțiune din România (am ales ca țintă munții Carpați), am pierdut circa 57.000 de hectare de păduri.
Surse: Science, Global Forest Watch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu