luni, 17 februarie 2014

Misterul pietrei marțiene apărute de nicăieri a fost dezlegat


În urmă cu câteva săptămâni vă relatam despre o ”misterioasă” piatră care a apărut de nicăieri lângă roverul Opportunity. Între timp ”misterul” a fost dezlegat de către specialiștii de la NASA.
Printre ipotezele enunțate imediat după descoperirea acestei pietre, numită Pinnacle Island, se afla și aceea conform căreia este vorba despre o bucată de rocă aruncată de una dintre roțile roverului.
Imagini transmise între timp de către roverul Opportunity vin să confirme această ipoteză. Ray Arvidson, unul dintre cercetătorii proiectului Opportunity, explica: ”De îndată ce am deplasat puțin roverul Opportunity și după ce am inspectat roca Pinnacle Island, am descoperit, ceva mai sus, o altă rocă răsturnată care are același aspect neobișnuit. Ne-am uitat cu atenție, am văzut urmele [roților]. De aici s-a desprins Pinnacle Island.”
pia17942_0 În această imagine, obținută de roverul Opportunity pe 4 februarie, se pot vedea roca “Stuart Island” (marcată cu săgeata din centrul fotografiei) și roca ”Pinnacle Island” (marcată cu săgeata din stânga jos a fotografiei). Distanța dintre cele două roci este de circa un metru. Remarcați și lăsate de roverul Opportunity. Pentru o imagine la rezoluție mare, dați clic pe poză. (Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.)
Examinarea acestei roci, numită “Stuart Island”, a arătat că este bogată în compuși solubili pe bază sulf și magneziu (la fel ca și Pinnacle Island) sugerând că această creștere de concentrație este rezultatul acțiunii apei lichide. ”Acest proces s-ar fi putut produce relativ recent, la mică adâncime sub suprafața marțiană, sau cu mult timp în urmă, la o adâncime mai mare, după care a urmat procesul de eroziune care a făcut ca roca să ajungă la suprafață, ajungând sub roțile roverului Opportunity.”
Sursa: NASA, NASA JPL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu