duminică, 22 decembrie 2013

Pisicile au fost domesticite în China, înaintea celor din Egipt, încă de acum 5.300 de ani



1 / 1 imagini


Deși sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale de companie, iar internetul le-a transformat în veritabile vedete peste tot în lume, pisicile au rămas un mister. Cel puțin din punctul de vedere al originii domesticirii lor, origine despre care s-a crezut multă vreme că provine din Egiptul antic.
Deși arta și religia egipteană străveche au ilustrat pisicile ca pe niște veritabile zeități (ca un exemplu, în cazul unui incendiu, salvatorii erau obligați prin lege să salveze în primul rând pisicile și abia apoi oamenii), acestea fiind cele mai vechi dovezi ale existenței pisicilor domestice, nu au existat date certe care să confirme ipoteza domesticirii lor de către egipteni. Mai mult, în Cipru, într-un mormânt vechi de 9.500 de ani, au fost descoperite rămășițele unei pisici și ale unei persoane, acestea fiind înmormântate împreună, datele ulterioare indicând totuși că era vorba despre o pisică sălbatică. Iar motivul acestei înmormântări neobișnuite a rămas și astăzi un mister.
În 1997, în apropiere de satul Quanhucun din China, locul în care a fost documentată cultura neolitică Yangshao, mai multe rămășițe aparținând unor pisici au fost scoase la lumină alături de cele ale oamenilor. Analiza recentă a fosilelor (studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences) a indicat vârsta acesora, 5.300 de ani (+/- 200 de ani), fapt care neagă ipoteza apariției pisicilor domestice în China abia acum două milenii, așa cum se crezuse până în prezent. Mai mult, acestea sunt cele mai vechi dovezi ale domesticirii pisicilor descoperite vreodată, fapt ce indică originea chinezească a acestor feline.
„Este destul de dificil de demonstrat faptul că rămășițele aparțin unor pisici domestice. Este adevărat că fosilele aparțin unor pisici cu dimensiuni mai mici decât cele sălbatice, și că se aseamănă cu pisicile europene domestice. Însă lipsa unei baze de date solide cu privire la pisicile domestice și cele sălbatice ne împiedică să dăm un răspuns clar. Nu le putem defini doar pe baza datelor biometrice”, afirmă Yaowu Hu, cercetător în cadrul Academiei Chineze de Știință.
Cele mai multe dovezi sunt, însă, cele în favoare pisicilor domestice. Oamenii de știință chinezi au analizat rămășițele oamenilor și felinelor din Quanhucun, precum și a rozătoarelor descoperite, pentru a afla dieta acestora. A reieșit că reprezentanții culturii neolitice Yangshao aveau o dietă bazată în special pe mei, aceasta fiind și resursa preferată a rozătoarelor. În schimb, pisicile se pare că preferau rozătoarele, ciclu previzibil și care indică faptul că fermierii neolitici domesticiseră pisicile pentru a-și proteja resursele împotriva dăunătorilor.
„Întotdeauna s-a bănuit că domesticirea pisicilor a funcționat în această direcție, însă niciodată nu fuseseră descoperite dovezi care să susțină o atare teorie”, afirmă Fiona Marshal, zooarheolog la Universitatea Washington din St. Louis, SUA.
Însă osemintele uneia dintre pisicile descoperite în China spun o poveste neobișnuită, una care confirmă ipoteza domesticirii acestor feline. Pisica în cauză, comparativ cu celelalte, a avut o dietă bazată pe mei, asemenea oamenilor. „Această informație indică posibilitatea ca animalul respectiv să nu fi fost capabil să vâneze, el fiind hrănit și îngrijit de oameni”, adaugă Marshal.
În prezent nu există date care să explice răspândirea pisicilor domestice, cu atât mai puțin legătura dintre cele din China și cele din Egipt.
„Este posibil ca pisicile să fi fost domesticite independent atât în China cât și în Egipt. Pentru a rezolva acest mister va trebui însă să studiem ADN-ul preistoric al felinelor”, concluzionează omul de știință american.

http://stiintasitehnica.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu