miercuri, 25 decembrie 2013

9 moduri reale în care ar putea veni sfârşitul lumii

23.12.2013 |
4 Comentarii
9 moduri reale în care ar putea veni sfârşitul lumii     (Foto: Shutterstock.com) + zoom 9 moduri reale în care ar putea veni sfârşitul lumii
Galerie foto (1)
Schimbările climatice catastrofale, extratereştrii şi alte creaturi ciudate şi potenţial periculoase au fost unele dintre cele mai abordate subiecte atât în literatură, cât şi în cinematografie. De fapt, din anii 1950, când a fost lansat filmul „The Day the Earth Stood Still” şi până de curând când au apărut filme precum „The Day After Tomorrow” şi „After Earth”, judecata de apoi a fost un subiect destul de exploatat.

Deşi aceste scenarii sunt născociri ale imaginaţiei, există oameni de ştiinţă care se temă că Pământul ar putea fi lovit de pericole chiar mai înfricoşătoare decât cele fictive din cărţi sau filme. Iată care sunt cele 9 viziuni apocaliptice pe care le prevăd oamenii de ştiinţă, de la pandemie de fungi, până la insurecţia roboţilor. 
9. Încălzirea globală
Schimbările climatice par să alcătuiească unul dintre cele mai populare subiecte. Mulţi oameni de ştiinţă susţin că schimbările climatice sunt cea mai mare ameninţare a omenirii în acest moment. Nu este exclus ca în scurt timp, condiţiile climatice extreme să devină mai severe ducând la creşterea secetei în unele zone, la schimbarea distribuţiei animalelor şi a bolilor şi la scufundarea zonelor joase ca urmare a creşterii nivelului mării. 
Aceste schimbări venite una după alta pot duce la instabilitate politică, secete mari, foamete, colaps economic şi alte modificări care ar putea face ca supravieţuirea să devină extrem de grea. 
8. Asteroidul
Această teorie stă la baza filmelor care prezintă distrugerea lumii, dar şi oamenii de ştiinţă se tem de dezastrele pe care le-ar produce contactul cu o rocă spaţială. 
Ce-i drept, nu este de mirare faptul că oamenii de ştiinţă îşi pun astfel de probleme dacă ne gândim că un meteorit a dus la dispariţia dinozaurilor sau că în 1908, un alt meteorit a ras 2.000 de kilometri pătraţi din pădurea siberiană. 
Poate şi mai înfricoşător este faptul că astronomii nu deţin informaţii decât despre un număr foarte mic de roci spaţiale din sistemul solar. 
7. Pandemiile
Noi agenţi patogeni letali se ivesc de la an la an. Recent, ne-am confruntat cu probleme produse de SARS (sindromul respirator acut sever), gripa aviară şi de coronavirusul MERS. 
Specialiştii susţin că din cauza economiei globale extrem de incontrolabile, o boală letală s-ar putea răspândi ca focul. 
„Ameninţarea impusă de o pandemie este foarte reală”, au subliniat specialistul Joseph Miller. 
6. Dezastrele create în laborator
Nu numai bolile naturale ar putea prezenta un pericol serios la adresa umanităţii.
În 2011, comunitatea ştiinţifică a fost indignată de faptul că cercetătorii au realizat o versiunea mutantă a gripei aviare H5N1, care a fost transmisibilă la dihori prin aer. Rezultatele au stârnit temeri legate de faptul că bolile letale create în laborator ar putea scăpa din laborator, cauzând o pandemie.
5. Fungii
Deşi ameninţările bacteriene sunt periculoase, cele fungice sunt şi mai înfiorătoare, susţine David Wake, de la Muzeul de Zoologie a Vertebratelor din cadrul Universităţii California, Berkeley.
„Am avut o nouă boală fungică specifică amfibienilor care a avut efecte devastatoare”, a declarat acesta explicând că ciuperca a decimat populaţia de broaşte din Statele Unite. 
O ciupercă la fel de fatală pentru oameni ar fi o catastrofă. În cazul bacteriilor, care sunt şi ele periculoase, avem antibioticele care ne pot salva. În schimb, despre tratarea fungilor se cunosc mult mai puţine informaţii. 
4. Războiul nuclear
Mulţi oameni de ştiinţă continuă să se teamă de ameninţarea clasică care ar putea pune capăt lumii: războiul nuclear global. 
Dacă astfel de arme ar ajunge pe mâinile unor răufăcători, lumea ar fi într-un pericol inimaginabil. 
Anul trecut, specialiştii de la  Bulletin of the Atomic Scientists, au setat Ceasul Apocalipsei la cinci minute de miezul nopţii, arătând cât de aproape este umanitatea de a fi distrusă de o armă nucleară sau biologică. 
3. Ascensiunea roboţilor
Se pare că maşinile programate să ucidă nu sunt chiar atât de departe de a deveni realitate. Recent, Naţiunile Unite au cerut ca roboţii să nu aibă voie să ucidă, tocmai de teamă ca nu cumva tot mai multe ţări să dorească să le dezvolte. 
Mulţi specialişti în IT cred că singularitatea, punctul în care inteligenţa artificială depăşeşte inteligenţa umană, nu este departe. Oamenii de ştiinţă încă discută problemele de etică referitoare la aceşti roboţi, dar un lucru este clar: multe aspecte pot scăpa de sub control atunci când roboţii hiperinteligenţi vor fi fi dotaţi cu arme letale. 
2. Suprapopularea
Tema de o lume suprapopulată există din secolul al XVIII-lea, de când Thomas Malthus a prezis că odată cu creşterea populaţiei ne vom confrunta cu foamete şi alte probleme similare. 
Cu o populaţie de 7 miliarde de indivizi, care va continua să crească, mulţi oameni cred că suprapopularea ne-ar putea aduce sfârşitul. Fireşte, nu toată lumea este de acord. Mulţi specialişti cred că această tendinţă de creştere a populaţiei se va stabiliza în următorii 50 de ani şi că umanitatea va găsi moduri inovatoare prin care să facă faţă cu succes problemelor impuse de suprapopulare. 
1. Efectul bulgărelui de zăpadă
Mulţi oameni de ştiinţă se tem să omenirea va fi zguduită de doar de unul dintre scenariile anterioare, ci de mai multe la un loc. 
De exemplu, încălzirea globală ar putea creşte numărul de agenţi patogeni . Între timp, distrugerea ecosistemelor ar putea face ca hrana să devină din ce în ce mai rară. Aşadar, în loc ca omenirea să fie distrusă de o catastrofă, ce ar putea fi afectată de un lanţ de evenimente negative majore.
Sursa: Live Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu