sâmbătă, 21 septembrie 2013

O descoperire neaşteptată despre un parazit al pisicilor schimbă tot ceea ce ştiam despre bolile infecţioase

20.09.2013 |
1 Comentarii
Şoarecii care nu fuseseră infectaţi cu Toxoplasma gondii arătau o aversiune faţă de urina felinei, pe când cei infectaţi treceau prin zonă fără probleme.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom O descoperire neaşteptată despre un parazit al pisicilor schimbă tot ceea ce ştiam despre bolile infecţioase
Galerie foto (1)
O echipă de cercetători din SUA a descoperit că şoarecii îşi pot pierde pentru totdeauna frica înnăscută de pisici după ce au fost infectaţi cu parazit microscopic.

Cercetătorii ştiau că parazitul Toxoplasma gondii îi face pe şoareci să nu le mai fie frică de pisici. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au fost surprinşi să descopere că şoarecii continuau să nu se mai teamă de urina de râs chiar şi după ce infecţia fusese eliminată.
Cercetătorii afirmă în studiul publicat în jurnalul PLoS One că infecţia ar putea provoca o schimbare permanentă în creierele lor.
Wendy Ingram şi colegii săi de la Universitatea California, Berkeley, au măsurat modul în care şoarecii reacţionează la urina unui râs. Felinele îşi marchează de regulă teritoriul cu urină, iar acest lucru îi ajută pe şoareci să detecteze şi să evite zonele în care se găsesc prădători.
Şoarecii care nu fuseseră infectaţi cu Toxoplasma gondii arătau o aversiune faţă de urina felinei, pe când cei infectaţi treceau prin zonă fără probleme.
„Este remarcabil că şi după ce infecţia fusese eliminată schimbarea comportamentală s-a menţinut”, spune Ingram.
„Faptul că o infecţie trecătoare a rezultat în ceea ce ar putea fi o posibilă schimbare permanentă în biologia gazdei ar putea avea implicaţii uriaşe pentru bolile infecţioase”, a comentat cercetătoarea.
La rozătoare, infecţia este de regulă contractată în urma consumării fecalelor de pisică. Parazitul penetrează apoi fiecare organ din corp, mai ales creierul, unde formează chisturi.
Infecţia poate să se răspândească şi la oameni, iar cele mai recente estimări sugerează că 350.000 de persoane contractează toxoplasmoza anual.
Parazitul poate genera complicaţii serioase la naştere şi poate afecta în mod serios persoanele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, parazitul a fost asociat şi schimbărilor de temperament din tulburări de personalitate precum schizofrenia.
Ingram afirmă că rezultatele acestui studiu subliniază că este nevoie ca perspectivele actuale asupra bolilor infecţioase să se schimbe.
„De regulă, dacă ai o infecţie bacteriană, mergi la doctor, iei antibiotice şi apoi infecţia dispare, iar tu te aştepţi ca toate simptomele să dispară şi ele la rândul lor. Acum avem un exemplu în care nu se vede vreo daună provocată de parazit, şi totuşi rămân schimbări majore în neurobiologia şoarecului după ce parazitul a fost eliminat”, explică cercetătoarea.
În viitor, afirmă specialista, ar trebui ca specialiştii să studieze toţi anticorpii prezenţi în sângele pacientului.
„Acest lucru ar arăta care sunt toţi paraziţii şi bacteriile la care o persoană a fost expusă de-a lungul vieţii şi ar putea juca un rol mult mai mare în explicarea afecţiunilor”, afirmă specialista.
Joanne Webster de la Imperial College London, ce nu a luat parte la acest studiu, afirmă că cercetarea reprezintă o contribuţie valoroasă la literatura ştiinţifică pe această temă. Webster afirmă că studiul ar putea avea implicaţii importante pentru oameni, mai ales în cazul pacienţilor ce suferă de schizofrenie.
„Este foarte util de ştiut că aceste schimbări comportamentale par să fie permanente”, spune profesorul Webster.
Sursa: BBC News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu