marți, 24 septembrie 2013

Cum prelungesti viata bateriei unui smartphone - Smart Nation

23.09.2013 |
1 Comentarii
Scris de Dan Dragomir
Ghid practic
 
Pentru fiecare dintre noi terminalul smartphone, personal sau de serviciu, devine din ce in ce mai important. Este centrul universului nostru online, il folosim si pentru munca si pentru distractie, pe el comunicam cu cei dragi sau citim cele mai importante stiri, este  camera foto mereu la indemana. Si va continua sa devina tot mai important: acum tocmai devine card bancar. Pentru multi este principalul centru pentru jocuri, pentru filme, pentru muzica favorita. Si totusi, cea mai limitata resursa a telefonului ramane bateria. Procesoarele au evoluat, avem acum Exynos cu 8 nuclee, avem puterea hardware a unui desktop de acum cativa ani, 2 sau chiar 3 GB de RAM, stocare de 64GB. Ecranele sunt mai mari, retelele de Internet tot mai rapide, serviciile online tot mai complexe. Dar bateria a ramas in mare aceeasi.
 
Ei bine, eu reusesc pe HTC One sa inchei ziua cu bateria 30% desi ma consider heavy user. Am invatat sa supravietuiesc cu bateria la iPhone, pe vremea cand foloseam 4 si 4S, de acolo am devenit atent la baterie si am invatat tot ce am putut invata despre baterie. Sa fim intelesi, eu nu sunt inginer, nu sunt programator, nu sunt un om cu pregatire tehnica, sunt doar geek si blogger de tehnologie. Nu am sa trec in revista de data aceasta aspectele practice ale fiecarui ecosistem mobil. Nokia are in continuare cea mai mare autonomie (pentru ca nu ai toate aplicatiile si serviciile online care sa consume bateria). Android are terminalele cu cea mai buna autonomie (pentru ca are ecrane mari, deci baterii mult mai mari ca dimensiune). iPhone are cea mai slaba autonomie – tocmai pentru ca are cele mai complexe aplicatii, cele mai tentante servicii multimedia, cele mai bune jocuri si asa mai departe. Stai cu iPhone pe 2G si vei vedea autonomie mare. Fara net, fara mail, fara clipuri. Ei bine, nu vom discuta despre diferitele platforme, ci despre metode prin care putem creste autonomia. Simplu, pas cu pas, valabil pentru orice platforma.
 
Sunt cateva mari categorii in care impart acest tutorial. Optimizari care se fac direct din meniul telefonului, cele care se fac prin aplicatii dedicate, prin controlul hardware si prin accesorii hardware. Plus alte cateva sfaturi bonus.
 
Ce consuma bateria
 
În primul rand, trebuie spus ca, oriunde ati lasat telefonul in caldura – la soare, la bucatarie, pe calorifer – ei bine, la temperaturi de peste 25 de grade capacitatea bateriei scade si pierderile sunt definitive. 20% din capacitate se pierde la nivel anual. Daca telefonul se incinge fara cauze externe – de la procesor sau GPU – atunci pierderea de energie creste.
 
Apoi, sunt, practic, doua elemente mari consumatoare de energie. Ecranul mare, touchscreen – cu cat este mai avansat la specificatii tehnice cu atat consuma mai mult. Avantajele aduse de AMOLED sunt minore, din punct de vedere practic tot goleste bateria la luminozitate maxima. Al doilea factor care duce la epuizarea bateriei este conectivitatea dintre terminal si reteaua GSM/3G/4G, urmand apoi in serie si celelalte tipuri de retele wireless, precum WiFi, senzorii GPS, Bluetooth, plus accelerometru, giroscop si asa mai departe. O conexiune slaba obliga terminalul sa caute si sa isi actualizeze automat aceste conexiuni şi duce clar la golirea bateriei.
 
Apoi, evident, pentru orice este nevoie de putere de procesare va consuma energie, fiecare aplicatie accesata dincolo de ecranul principal consuma bateria. Intr-un test independent, electronistii au demonstrat ca o pagina web optimizata consuma 3 Joule din capacitatea bateriei, in timp ce accesarea apple.com a epuizat 34 de Joule.
 
Nu trebuie sa va spun eu ca este suficient de exemplu pe Android sa ai o aplicatie codata gresit si care va consuma bateria terminalului foarte repede. Dar asta se poate intampla si in sistemele controlate, cu propriile update-uri. Apple a patit-o de cateva ori testand actualizarile pe terminalele de ultima generatie si descoperind ca daca se fac aceste actualizari pe telefoanele mai vechi bateria sufera din plin. Evident, problemele care tin de software pot fi primele corectate (daca pot fi identificate rapid).
 
Bine, veti spune, si ce putem face?
 
Optimizari din meniu
 
Ecranul. Fiind unul din cel mai mari consumatori de energie, ecranul touchscreen reprezinta o problema. Introducerea senzorului de lumina care adapteaza luminozitatea lui la mediul ambiant a fost o lovitura de geniu, dar, practic, nu este cea mai buna varianta. Tu singur stii cat de intunecat suporti ecranul fara sa ti se para inutilizabil. Poti sa-l tii pe minimum daca nu ai  ceva important de facut si esti sigur ca economisesti energie. Esti in aer liber, cresti luminozitatea imediat, manual – dar o faci doar temporar. Castigul de energie este mare. Dar nu este singurul.
 
Conexiuni. Personal nu simt deloc nevoia de a fi mereu conectat. Telefoanele au devenit niste mici dictatori care ne impiedica sa luam orice pauza. Suna, primim mesaje, urmarim discutii pe Facebok, suntem tot timpul in priza. Luati o pauza. Folositi conexiunea atunci cand trebuie, parerea mea. Accesarea smartphone-ului din cinci in cinci minute insotita de o senzatie ca v-a scapat ceva este un comportament compulsiv-obsesiv si se trateaza. Nu se intampla nimic extraordinar daca nu accesati 30 de minute Facebook.
 
La majoritatea telefoanelor simpla mutare pe 2G si dezactivarea WiFi creste autonomia extraordinar de mult. Cand simti ca nu mai poti, le reactivezi si permiti aplicatiilor sa se actualizeze. Un plus de baterie binemeritat.
 
GPS-ul chiar iti trebuie? Ok, participi la Heineken Dropped si trebuie sa afli drumul, atunci da, iti trebuie GPS activ. Dar in Bucuresti? Doar pentru a face check-in pe FourSquare? Ei bine, poti face check-in si daca activezi GPS cand ajungi la localul favorit. Apoi il dezactivezi la loc. La fel cu WiFi – mergand de acasa pe jos pina la autobuz sau metrou telefonul nu doar ca detecteaza alte  retele, se conecteaza la ele. M-am conectat odata demult la un WiFi Linksys, ei bine, se va conecta (sau va incerca asta) de cate ori gaseste o retea cu acest nume. Consumand energie, evident. Nu e mai simplu sa tii WiFi dezactivat si sa il folosesti cand vrei? Mi se pare de bun simt.
 
Este valabil si pentru Bluetooth, Near Field Communications, infrarosii si altele asemenea.
 
Mai ramane de trecut in revista problema e-mail-ului. Aici corporatistii au nevoie de push-mail,  dar utilizatorii obisnuiti pot evita verificarea constanta a mesajelor, sincronizarea fiind si ea un factor de stress pentru baterie. Verificati mesajele manual, cand aveti timp.
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu