joi, 6 iunie 2013

Ortorexia sau obsesia pentru alimentaţia sănătoasă

Nu te transforma peste noapte în cea mai pretenţioasă consumatoare de alimente! Şi, mai ales, nu te înfometa pretextând că alimentele sunt... dăunătoare sănătăţii!
 Dacă petreci mai mult de trei ore în faţa frigiderului, citind şi recitind etichetele şi nici nu te gândeşti să iei masa în oraş, dacă ştii tot − de la tabele nutriţionale, la ce înseamnă grăsimi saturate şi nesaturate −, dacă ghiceşti dintr-o privire câte E-uri are un aliment... înseamnă că ai o problemă. Obsesia mâncatului sănătos nu e doar un moft de moment; exagerările o pot transforma într-o adevărată boală. Lasă mofturile la o parte şi asigură-ţi o dietă echilibrată şi plină de vitamine, înainte ca ortorexia să devină amica ta cea mai bună!
 Ortorexică în toată regula
Ortorexică?! Ai putea fi numită şi aşa dacă te înfometezi pe motiv că nu ai la dispoziţie produsele pe care le consideri sănătoase. Nu te interesează gustul alimentelor, ai făcut o manie din a citi cu foarte mare atenţie etichetele. Acum  refuzi să mai iei masa în oraş pe motiv că nu poţi controla prepararea gustărilor. Ai avut grijă să elimini produsele de panificaţie, laptele, dulciurile şi, treptat treptat ai tăiat tot de pe listă. Mai nou, ai mania clasificării alimentelor în „bune“ şi „rele“.

La fel ca şi anorexia sau bulimia, ortorexia este o anomalie alimentară. „Ortorexia apare la persoane cu un grad de vulnerabilitate psiho-emoţională şi cu înclinaţie către tulburări obsesiv-compulsive. În cazul de faţă obsesia este focalizată asupra actului alimentaţiei, aceste persoane sunt în mod exagerat preocupate de a consuma exclusiv alimente pe care ele le consideră sănătoase“, explică Andreea Dragomirescu, specialist în medicină de familie cu competenţă în apifitoterapie la Centrul Naturist Steaua Divină.
 Ortorexie vs alimentaţie sănătoasă
Urmează sfatul medicului naturist Andreea Dragomirescu: „Nu confunda ortorexia cu preocuparea pentru o alimentaţie sănătoasă. Excluderea din alimentaţie a alcoolului, cafelei, zahărului alb rafinat, băuturilor carbogazoase, alimentelor cu mulţi aditivi, a produselor modificate genetic şi adoptarea unei diete lacto-ovo-vegetariene sunt tendinţe fireşti, sănătoase şi legitime şi nu reprezintă o obsesie, ci, mai degrabă, o necesitate. Cei care suferă de ortorexie au, însă, tendinţa să se priveze de alimente esenţiale şi sunt obsedaţi de a număra caloriile fiecărui aliment sau nu mai consumă nici un fel de grăsimi sau nici un fel de dulciuri. Se simt foarte vinovaţi dacă au mâncat o bucăţică de ciocolată de exemplu.“
 Nu-i de glumit
Tot timpul îţi doreşti să arăţi bine şi, de multe ori, ai încercat să ţii fel şi fel de diete: fără grăsimi, fără carne, fără dulciuri sau ai eliminat din alimentaţie pâinea şi pastele.

Medicii nutriţionişti spun că nu este greşit să fii atentă la ceea ce mănânci, dar totul trebuie făcut într-o manieră echilibrată. Dorinţa obsesivă de a arăta bine, de a mânca alimente sănătoase se poate transforma  într-o continuă sursă de probleme. „Poţi ajunge la reacţii psiho-somatice, greţuri, vărsături sau dureri de cap în cazul în care încalci fie şi foarte puţin regulile alimentare pe care ţi le-ai impus; te gândeşti în permanenţă la ceea ce mănânci şi îţi alcătuieşti meniul amănunţit cu câteva zile înainte. Treptat poţi ajunge la o scădere severă în greutate“, afirmă medicul naturist Andreea Dragomirescu.
Spre deosebire de bulimie şi anorexie, care se referă la cantitatea de alimente consumate, ortorexia ţine de calitatea hranei. Ortorexicii sunt atenţi la caloriile din mâncare şi ajung să se cântărească de mai multe ori pe zi. În stadii extreme, ortorexia poate duce la malnutriţie sau anorexie nervoasă. Pierzi proteine, fier, iar şansele apariţiei unei anemii sau a osteoporozei sunt foarte mari. În plus, poţi dezvolta probleme ca excluderea socială, dacă dieta restrictivă nu-ţi mai permite să mănânci în oraş. Psihologul Raluca Panait spune că mâncarea şi funcţia emoţională sunt strâns legate şi cel mai bine, pentru o sănătate optimă, este să ai o dietă variată şi nutriţională.

Food, sweet food
După ce te-ai lămurit că nu-i de glumit cu obsesia ta dusă până la extreme, o să-ţi doreşti să revii la mâncarea bună şi foarte apetisantă. Andreea Dragomirescu, medic naturist, te sfătuieşte: „Tratamentul constă în reintroducere treptată în alimentaţie a principiilor nutritive necesare, dar e foarte important ca ortorexicilor să le explice un specialist şi să înţeleagă ce greşeli alimentare fac. Psihoterapia poate fi de mare ajutor.“
 

Diete echilibrate
Medicii nutriţionişti te sfătuiesc să mănânci din toate câte puţin pentru a-ţi asigura necesarul zilnic de carbohidraţi, vitamine, proteine. Nu trebuie să-ţi refuzi deliciile gastronomice! Din când în când ai voie să te răsfeţi cu o bomboană de ciocolată sau cu o prăjitură. Totul e să mănânci echilibrat, atât cât să-ţi satisfaci pofta pentru alimente care conţin prea multe calorii.

Semnale emoţionale
* Poftă reprimată de a mânca alimente pe care le consideri inacceptabile.
* Sentimente de vinovăţie sau nelinişte faţă de mâncare
* Grijă exagerată pentru ceea ce mănânci la ocazii speciale.
Semnale fizice
* Ciclu menstrual neregulat, până la dispariţie
* Dificultăţi de memorare şi concentrare
* Absenţa dorinţei sexuale
* Rezistenţa scăzută la infecţii, răceală şi gripă
* Oboseală cronică
 

Cât de ortorexică eşti?
Testul Dr. Bratman para la ortorexia: Bratman (medicul care a descoperit ortorexia)
  • Te gândeşti mai mult de trei ore pe zi la dietă?
  • Crezi că valoarea nutritivă a unui mese este mult mai importantă decât plăcerea pe care o aduce?
  • Planifici în prealabil ceea ce vei mânca a doua zi?
  • Eşti preocupată pentru calitatea dietei?
  •  Ai devenit mai strictă cu tine însăţi când vine vorba de dietă?
  • Ţi-ai îmbunătăţit stilul de viaţă de când consumi alimente sănătoase?
  • Te simţi vinovată, atunci când nu respecţi convingerile dietetice?.
  • Crezi că totul este sub control atunci când mănânci sănătos?
Dacă ai răspuns afirmativ la 4 sau 5 întrebări, înseamnă că trebuie să te relaxezi mai mult când vine vorba de alimentaţie.  Dacă ai răspuns afirmativ la toate întrebările, atunci ai o mare obsesie pentru hrana sănătoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu